Judit
3 °C
6 °C

Újra mélyponton a forint

2003.12.03. 16:18
Bár a PM és az MNB cáfolta, hogy sajtótájékoztatóra készülnének, a piac mégis fél, hogy zárás után napvilágot lát valamiféle, az árfolyamsávot érintő bejelentés. A forint esik, a BUX 9000 alatt is járt napközben.
A piac jelenleg azt a 275 forintos euróárfolyamot teszteli, amelynél a korábbi pletykák szerint várható lett volna az MNB beavatkozása. A jegybank nem lépett, azaz nem állt be az euró-eladói oldalra, így valamivel 275 felett már több kötés is született.

Az ING Bank üzletkötője arról tájékoztatta a Napi Online-t, hogy a forint legutóbbi gyengülését a piacon újonnan megjelenő befektetők magyar fizetőeszközzel szembeni dollárvásárlásai indították el.

Hisznek a pletykáknak

Korábban napvilágot látott piaci pletykák szerint az MNB ma sajtótájékoztató keretében jelenti be, hogy feladja a 250-260 forintos eurósávot. Amennyiben így tesz, az csökkentheti a spekulációs célú üzletelést a magyar devizapiacon, így nyugodtabbá és kiszámíthatóbbá válhat a forint árfolyama.

A Raiffeisen Zentralbank Österreich véleménye szerint annak ellenére, hogy a fundamentumok nem rosszak, a közeljövőben az MNB és a kormány legfontosabb feladatának a befektetők bizalmának visszaszerzését kell, hogy tekintse, különösen, hogy az az utóbbi hónapokban szinte teljesen lenullázódott. Az euró árfolyama akár 280 forint fölé is erősödhet, az azonban, hogy visszatér a 250-260 forintos sávba, teljesen valószínűtlen.

A tegnapi, két százalékot meghaladó esést követően a BUX fél órával zárás előtt 0,3 százalékos mínuszban, 9024 ponton állt. A blue chipek közül a Matáv 1, a Mol 110, az OTP 11 forintos hátrányban volt, míg a Richter 250 forinttal nőtt. A BUX napközben a 9000 pontos határ alá is benézett.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.