Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Tovább emelte a hiányt a PM

2004.09.17. 08:29
Az idei költségvetési hiány nagyobb lesz, mint amit szerdai sajtótájékoztatóján Draskovics Tibor pénzügyminiszter közölt - legalábbis ez derül ki a tárca aktualizált prognózisából. Az uniós metodika alapján számolt (eredményszemléletű) éves deficit ezzel a legjobb esetben is csak a megjelölt 5-5,3 százalékos sáv felső határán teljesülhet.
A költségvetés passzívuma pénzforgalmi szemléletben mintegy 150 milliárd forinttal magasabb, 1335,1 milliárd lesz a Pénzügyminisztérium legfrissebb adatai szerint a korábbi előrejelzéshez képest. Szerdán Draskovics Tibor pénzügyminiszter még 110-120 milliárd forintnyi többletdeficitről beszélt, amihez 6,5 százalékos GDP-arányos hiány tartozik. Ennek eredményszemléletű megfelelője az 5,3 százalékos passzívum.

A VG kérdésére, miszerint ezzel elismerte volna a PM a pesszimistább becslést, Pichler Ferenc sajtófőnök határozott nemmel válaszolt. Kifejtette: a kérdéses 30-40 milliárd forintos pluszhiányt egyfajta tartaléknak lehet tekinteni, az elsősorban az áfabevételekben meglévő bizonytalansági faktort jelenti, s nem következik belőle az 5,2-5,5 százalékos sávba való deficiteltolás.

Igazából nem nagyon értem, de nagyon nem lep meg - kommentálta a történteket Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója -, hiszen a sajtótájékoztatón világossá vált, a Pénzügyminisztériumnak semmiféle kontrollja nincs a költségvetési folyamatok felett.

A felülvizsgált éves prognózisból kiderül, hogy szeptemberben a tárca 85,6 milliárd passzívumot vár, szemben a korábban előre jelzett 20 milliárddal. Ezzel az év háromnegyede elteltével a deficit 1277,9 milliárdra rúgna, elérve a 2004 egészére tervezett hiány 95,7 százalékát.

Cáfol a PM

A PM pénteken reggelre rendkívűli sajtótájékoztatót hívott össze, melyen közölték, egyszerű kommunikációs hibáról van szó: a szerdai bejelentés során Darskovics Tibor a bejelentett, 4,9-5,1 százalékos (az önkormányzatok nélkül számolt) hiányhoz társított kedvezőbb összegekről beszélt. Ha a hiány 4,9 százalékos lesz, az 110-120 milliárd forintos deficitet jelent. Amennyiben a hiány a felső sávot érné el, 5,1 százalékot (ez az önkormányzatokkal 0,2 százalékos hiányával együtt 5,3 százalék), akkor a költségvetés 150 milliárd forinttal maradna el. A tárca honlapján közzétett prógnozis az ennek megfelelő pénzforgalmi szemléletű hiányt (6,5 százalék) és összeget tette közzé, de ez nem jelenti sem a prognózis, sem az eredeti miniszteri bejelentés megváltoztatását.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.