Piroska
-10 °C
1 °C

Privatizáció több felvonásban

2003.12.10. 08:37
Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. 2003-ban 196,2 milliárd forint bevételre számít, amelyből mintegy 130 milliárd a privatizációból folyik be - mondta a Napi Gazdaságnak Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium kommunikációs főosztályvezetője, aki szerint a Mol privatizációjának elhalasztása ellenére meglesz a tervezett összeg.
Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. 2003-ban 196,2 milliárd forint bevételre számít, amelyből mintegy 130 milliárd a privatizációból folyik be, miközben a portfóliójába tartozó társaságoktól 12,5 milliárd forint adózás előtti nyereséget vár - mondta a Napi Gazdaságnak Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium kommunikációs főosztályvezetője.

A terveknek megfelelően

A terveknek megfelelően az idén lezajlott a három pénzintézet privatizációja: a Postabankot az Erste Bank vette meg 101 milliárd forintért, a Konzumbank 99,6 százalékos pakettjéért 10,8 milliárdot adott a Magyar Külkereskedelmi Bank, a Földhitel- és Jelzálogbank jegyzése nyomán pedig 11,7 milliárd forint folyhat be az ÁPV-hez, majd a kincstárba. A Vértesi Energia Befektetési és Fejlesztő Kft. összesen hárommilliárd forintot fizetett az ÁPV Rt., az MVM Rt. és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) tulajdonában lévő 69,16 százalékos részvénycsomagjáért.

A Hajógyári Sziget Vagyonkezelő (HSZV) Kft. 66,79 százalékos üzletrészét az Ercorner Kft. vásárolta meg 4,6 milliárd forintért, a másik nagyobb ingatlaneladás nyertese a Raiffeisen csoport lett, a Belvárosi Irodaház Kft. 1,01 milliárdos megvételével.

Többletbevétel is lehet

Máté szerint a tervezett kincstári bevétel meglesz, sőt többletbevétel is elképzelhető. Korábban Mészáros Tamás, az ÁPV igazgatóságának elnöke úgy nyilatkozott, hogy az idén megkezdik a Mol Rt., az Antenna Hungária, a Hungaropharma, a Nemzeti Tankönyvkiadó, a Malév, a Dunaferr, a Mahart és a Bábolna privatizálását.

Ezek közül a Dunaferr-csoport eladása jól halad - bár ez esetben nem a privatizációs bevétel maximalizálása a cél -, míg a Malévra és a Mahartra nem nagyon akad kérő, hasonlóan a megyei Volán és városi közlekedési társaságokhoz, a Mol-jegyzést pedig elhalasztották. A Bábolna Rt. és a nagy mezőgazdasági vállalatok privatizációját évek óta csupán tervezik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!