Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Beiktatták a PSZÁF új elnökét

2004.05.19. 15:49
Tisztogatásról, létszámleépítésről a híresztelésekkel ellentétben nincs szó - közölte Farkas István a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának új elnöke. Szász Károly sokr sikert kívánt utódának.
A kormány nem vár sem többet, sem kevesebbet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének munkatársaitól, mint hogy szakszerűen, törvényesen és pártatlanul, köztisztviselőhöz méltóan végezzék feladatukat - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter Farkas Istvánnak, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöki tisztségébe való beiktatásakor.

Folyamatosság

A Felügyeleti Tanács új elnöke rövid beszédében hangsúlyozta, a legfontosabb a folyamatosság, a megkezdett munkákat folytatják. "Tisztogatásról, létszámleépítésről a híresztelésekkel ellentétben nincs szó" - mondta, hozzátéve, hogy személycserékre, mint bármely más szervezetnél sor kerülhet, ez azonban nem azonos a tisztogatással.

A pénzügyminiszter a beiktatást követően újságíróknak megerősítette, hogy Mátrai Miklós családi okok miatt nem vállalta el a főigazgatói posztot.

A miniszter az eddigi eredményeket elismerve kiemelte, a felügyelet feladata és felelőssége nem változott, csupán az irányítás, ami személyi változásokkal jár. "A politikának semmilyen vonatkozásban nincs szerepe a felügyeletnél, aki politikai megfontolásokat kíván belevonni a felügyeleti munkába, küldjék hozzám" - mondta Draskovics Tibor.

Lekerülhet a címlapról

A miniszter kifejezte azon reményét, hogy a változások javára válnak a felügyeletnek és a betéteseknek. "Bízom abban, hogy a felügyelet néhány hónapon belül lekerülhet az újságok címoldaláról, nem történik semmi olyasmi, ami borzolná a betétesek kedélyét". Nem jó, ha politikai támadásoknak van kitéve egy felügyeleti vezető, de az is szükséges, hogy ő maga tartózkodjon a politikai megnyilvánulásoktól.

A kormány azt várja, hogy a felügyelet, építve az eddigi eredményekre, nagyobb hatékonysággal garantálja, hogy a bankok, biztosítók és brókercégek ügyfeleinek nem kell a normál üzleti kockázattól nagyobb kockázatot elviselniük - tette hozzá.

A törvény módosításának célja nem az volt, hogy olcsóbban működjön a szervezet, hanem hogy eredményesebben tudja a betétesek érdekeit védeni - reagált a miniszter arra az újságírói kérdésre, mennyiben szolgálja az átszervezés a költséghatékonyságot. A Felügyeleti Tanács elnöke és tagjai ugyanakkor lényegesen kisebb javadalmazásban részesülnek, mint a korábbi vezetők, jövedelmük 60, illetve 20-25 százaléka a korábbi elnökének - mondta Draskovics Tibor.

Szász sok sikert kíván

Szász Károly, a PSZÁF távozó elnöke úgy vélekedett, szakmai pályafutása talán legszebb négy évét töltötte a szervezetnél. Büszke arra, hogy a felügyelet elnöke lehetett, s arra is, hogy a PSZÁF átadásakor az itthoni és a nemzetközi szakmai világban is elismertségnek örvend.

A miniszter szavaira reagálva azt mondta, mindenkinek jogában áll egy szervezetet átalakítani és hatékonyabbá tenni, de a vonatkozó jogszabály előkészítése nem felelt meg a szükséges egyeztetési és transzparancia követelményeknek. A távozó elnök szerint a döntések nem egyszemélyben, hanem testületileg születtek, s mindig konszenzusra törekedtek.

"Nem saját akaratából került a PSZÁF az újságok címoldalára" - mondta Szász. A távozó elnök azt mondta, hogy két évvel ezelőtt, a korábbi pénzügyminiszternél tett látogatása során kapott arra vonatkozó figyelmeztetést, hogy a lapokba kerülhet, ha nem mond le. Szász Károly sok sikert kívánt utódjának.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!