Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Új euródátumot vár a Pénzügykutató

2006.04.03. 14:54
A választások után elkerülhetetlen a költségvetési kiigazítás, és a pártoknak meg kell próbálniuk elfeledtetni a választási ígéreteiket. Ha a hatalomra jutó pártok nem fognak felelősen kormányozni, a forint árfolyamának gyors romlása és pánikszerű tőkemenekülés lehet az eredmény.
Noha 2002 és 2005 között a bruttó hazai termék (GDP) csak 17 százalékkal - az előző parlamenti ciklusénál nagyjából 4 százalékponttal lassabban - nőtt, a magyar gazdaság növekedése így is kiemelkedett az OECD-országok tízszázalékos átlagából - értékelték a reálgazdaság teljesítményét a Pénzügykutató Rt. munkatársai. A cég hétfőn ismertette a magyar gazdaság 2002 óta eltelt időszakáról szóló tanulmányt, amely az idei gazdasági folyamatokra vonatkozó prognózist is tartalmaz.

Kiigazítás kell a választás után

A kutatóintézetek és piaci elemzők többségéhez hasonlóan a Pénzügykutató is arra számít, hogy ha felelős kormány alakul, tevékenységét gazdaságpolitikai kiigazítással kell kezdenie. Új 2006-os költségvetést nem indokolt készíteni, de rövid távon radikális lépések szükségesek, míg a választási ígéreteket a politikusoknak meg kell próbálniuk elfeledtetni a választókkal.

Lengyel László, a Pénzügykutató elnök-vezérigazgatója szerint a legnehezebb a 14. havi nyugdíjról és a társadalombiztosítás járulék 10 százalékpontos csökkentéséről szóló ígéret elfeledtetése lesz. A politikusoknak azonban ezt meg kell lépniük, mondta Lengyel, példaként említve, hogy már a 13. havi, részletekben bevezetett nyugdíjat is nehezen bírja finanszírozni a költségvetés.

Ha nem a kiigazításról, hanem az ígéretek valóra váltásáról szól az első néhány hónap, akkor gyors forintromlás, pánikszerű tőkemenekülés, kamatemelés, felpörgő infláció és lassuló gazsdasági növekedés következik - mondta Petschnig Mária Zita munkatárs. Normál esetben ugyanakkor a gazdaság növekedése a tavalyinál nagyobb, 4,5 százalékos lehet a Pénzügykutató előrejelzése szerint, miközben az államháztartás hiánya a GDP 6,3 százalékáig nőhet.

Hiányzik az akarat a reformokhoz

A tanulmány készítői arra számítanak, hogy az új kormány új euróbevezetési dátumot fogalmaz meg. A pénzügykutatósok szerint legkorábban 2012-ben vezethetjük be a közös uniós pénzt.

Komoly problémát jelent a szakértők szerint, hogy egyszerre kellene rövid távon jelentős megtakarítást elérő kiigazítást, valamint hosszabb távon ható reformot elkezdeni, márpedig utóbbi első körben általában növeli a kiadásokat - hívta fel a figyelmet Antal László, a Pénzügykutató szakértője, aki legalább 900 milliárd forintos kiigazítást tart szükségesnek. A helyzetet szerinte súlyosbítja, hogy a szükséges reformról nemcsak a pártok között, de még egyes pártokon belül sincs megállapodás.

A külkerhiány nőhet

Az előrejelzés szerint a beruházások a tavalyinál gyorsabban, 7,5 százalékkal bővülnek 2006-ban, a háztartások fogyasztása pedig 3,6 százalékkal nő, szemben az előző évi 2,2 százalékkal - mondta Petschnig Mária Zita. Mind a kivitel, mind a behozatal várhatóan 12 százalékkal emelkedik az idén, a külkereskedelmi mérleg hiánya 3,2 milliárd euró, a fizetési mérlegé 7,6 milliárd euró lehet, az infláció 2 százalékra rúghat.

A jegybanki irányadó kamatot az év végére a jelenlegi 6 százalékra várja az intézet. Az euró december végén várhatóan 260 forintot ér majd. A Pénzügykutató Rt. szerint nem meglepő, hogy a jegybank a forint elmúlt hetekben tapasztalt közel 4 százalékos gyengülésére nem válaszol kamatemeléssel, mivel az MNB tavaly óta nem tűz ki árfolyamcélt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.