Hajnalka
-1 °C
15 °C

Hatmillió dollár magyar rákgyógyszerre

2001.07.23. 16:47
Egy magyar kutatók által alapított, az Egyesült Államokban bejegyzett cég hatmillió dollárt (1,7 milliárd forintot) szerzett kockázati befektetőktől egy olyan szer kifejlesztésére, amely enyhíti a rákbetegség kemoterápiás kezelésének mellékhatásait. Másik tervezett fejlesztésük egy bőrráktól megóvó napolaj. A befektetők azt várják, hogy az N-Gene Research Inc. 2-3 éven belül piacképes termékekkel álljon elő.
A San Francisco-i Origin Capital és egyéb, Soros György érdekeltségébe tartozó befektetési alapok adták össze a 6 millió dollár oroszlánrészét. Az Origin egyik vezetője korábban szintén Sorosnál dolgozott, ám az alap maga nem tartozik a magyar származású pénzember érdekkörébe. Félmillió dollárral szállt be a Hungarian Innovative Technologies Fund (HITF), amely kifejezetten arra alakult, hogy magyar találmányokra alapuló, induló cégekbe fektessen be.

Az amerikai leány kapja a stekszet

A pénz az Egyesült Államokban bejegyzett N-Gene Research Inc. számlájára érkezik. A valódi anyacég azonban az N-Gene Kutató Kft., amelyet magyar kutatók alapítottak.

Azért kellett céget létrehozniuk Amerikában, mert az ottani gyógyszerpiacot célozzák meg a termékükkel - mondta az Indexnek Berszán Ferenc, a HITF ügyvezető igazgatóhelyettese. A kutatómunkát és a klinikai kísérletek bizonyos részét Magyarországon fogják végezni, a teszt befejező fázisai viszont már az USÁ-ban zajlanak majd.

Kérdésünkre Berszán elmondta, hogy a kutatók már korábban létrehozták cégüket a speciális molekula kifejlesztésére, amikor a HITF rájuk talált és megszervezte a kokcázati tőkebefektetést.

Mivel az amerikai gyakorlat az, hogy a az FDA nevű hatóság a rákgyógyszereket az úgynevezett humán 2-es kísérleti fázis után piacra engedi (összesen 3 ilyen szűrőn kell megfelelnie az új szereknek), a HITF úgy kalkulál, hogy az N-Gene 2-3 év múlva kihozhatja fő termékét.

Újfajta naptejet is kihoznak

Nem ez lesz azonban az egyetlen. Egy rokon molekulára épül naptejük, amely sikeres lehet a bőrrák ellen. Mivel ennek bizonyításához szintén hosszú és költséges kísérletsorozatra lenne szükség, ezt valószínűleg nem gyógyszerként, hanem kozmetikumként hozzák forgalomba.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.