Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Amerikai tőke a magyar rákgyógyszer-fejlesztésben

2002.03.13. 10:32
Két és fél millió dolláros befektetéssel és körülbelül 30 millió dollár értékű közös fejlesztéssel járó licencmegállapodást kötött a magyar N-Gene Kutatási és Fejlesztési Kft. és a Nasdaqon jegyzett amerikai Allos Therapeutics Inc. gyógyszergyár.
Az N-Gene olyan új molekulát fedezett fel, amellyel csökkenthetők a rák gyógyításánál alkalmazott kemoterápiás gyógyszerek mellékhatásai, az Allos pedig tapasztalatokkal rendelkezik a klinikai gyógyszerek kipróbálásában és jóváhagyatásában.

Az N-Gene-t magyar kutatók és menedzserek alapították 1997-ben, majd 2001 áprilisában 500 ezer dollárt fektetett a cégbe a Hungarian Innovative Technologies Fund.

A megállapodás 30 milió dolláros befektetéssel egyenértékű

Az egyesült államokbeli forgalmazás jogáért cserébe az Allos újabb 2,5 millió dollárt ruház be az N-Gene-be, továbbá - bizonyos szabadalmakért cserébe - elvégzi az N-Gene által felfedezett molekula, a BGP-15 teljes klinikai kipróbálását és jóváhagyatását az Egyesült Államokban.

Figyelembe véve, hogy ehhez mekkora összegre lett volna szüksége az N-Gene-nek, az Allosszal kötött megállapodás gyakorlatilag 30 millió dollár feletti beruházással egyenértékű a vállalkozás számára.

Amikor az USA-ban a gyógyszer piacra kerül, a licencdíjakat az N-Gene és az Allos megosztja egymással. Az Allos-megállapodástól függetlenül az N-Gene-nél a klinikai kipróbálás fázisában van egy a bőrrákot megakadályozó naptej és a cég egyéb ígéretes gyógyszerkémiai fejlesztései és kutatásai is számos betegség újszerű kezelését ígérik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!