További Magyar cikkek
Egy növényt érint igazán komolyan az elmúlt hetekben tomboló kánikula és aszály: a kukoricát, amelyet óriási, 1,2 millió hektáros területen termesztenek Magyarországon, mondta az Indexnek Raskó György agrárközgazdász. A búza aratásán túl vagyunk, és bár jóval kevesebb termett, mint tavaly, az egész világon hiány van, így a termelők a magasabb árakkal nem jártak rosszabbul, mint egy éve. A repcének szintén extra jó ára volt, a napraforgónál viszont az árbevétel már nem fogja fedezni a ráfordításokat, a szakember harmincszázalékos kiesést prognosztizál a termelőknél.
Hiánycikk a kukorica
De nem ez a mezőgazdaság igazi problémája, hanem a kukorica, hangsúlyozta Raskó. Ma már látszik, hogy a kánikula után az országos termékátlag hektáronként négy tonna lehet. Ez azt jelenti, hogy a teljes termés az elmúlt években jellemző nyolcmillió helyett maximum ötmillió tonna lesz. A jelentős mennyiségi kiesés mellett ráadásul most jelenik meg először komoly felvevő piacként bioenergia-piac: a bioetanol-üzemek a magas energiaárak és a komoly beruházási költségeik miatt bármilyen árat megadnak az alapanyagért. Szabadegyházán még az idén átadják a térség legnagyobb bioetanol-üzemét, éves kapacitása egy millió tonna kukorica feldolgozását teszi lehetővé, azaz a teljes magyar termelés húsz százalékát képest felvenni, miközben az importkereslet is egyre jelentősebb.
Ezért a kukorica ára a következő szezonig az egekben lesz, a takarmány ára 40-50 százalékkal is emelkedhet. Már csak azért is, mert árpából kevesebb termett, az egész világon visszaesett búzatermésből pedig egyáltalán nem lehet takarmányra számítani.
Ha drága a takarmány, drága a hús
A magas takarmányárak miatt mind a sertés-, mind a szarvasmarha-állomány ellátásának költségei jelentősen nőnek, ami a hús és a tej árának emelkedésével jár. A sertésnél azonban a takarmányárak növekedését – ma Lengyelországban és Németországban is olcsóbb a takarmány, nem beszélve az egyre komolyabb konkurenciaként jelentkező dél-amerikai államokról, ahol fele annyiba kerül – biztosan nem tudják ellensúlyozni a termelők. Ez a sertésállomány további csökkenéséhez vezet. Raskó elmondta: ez máris megmutatkozik abban, hogy miközben a vágósertés ára már kismértékben elindult felfelé, a malacoké nem, azaz a termelők nem tudnak, nem akarnak belevágni a hízlalásba. A kiskereskedelemben 5-10 százalékkal emelkedhet a hús ára.
Régiós aszály
Az idei aszály Közép-Európát sújtja; Ausztriát, Szlovákiát, Magyarországot, Romániát, a Balkánt, de például Lengyelországot már nem. Így míg szűkebb térségünkben jelentősen visszaesik a termés a takarmánynövényekből, az USA-ban például rekordtermést várnak kukoricából. Amiből Európa is részesedik, de a világpiactól térségünk el van zárva: a takarmányok közúti szállítása irracionálisan drága: az USA-ból Genovába annyiba kerül behajózni egy szállítmányt, mint utána onnan Magyarországra hozni vasúton vagy közúton.
Így, miközben évszázadokon át nettó húsexportőr ország voltunk, és 2006-ban fordult elő először, hogy több sertéshús érkezett az országba, mint amennyit mi adtunk el külföldre, ez az új trend folytatódik. A takarmányárak miatt az argentin és a brazil sertés vagy baromfi ideszállítással együtt is olcsóbb, mint amennyibe itthon az előállítása kerül.
Az árakat egyelőre azért tudják majd mégis emelni a hazai termelők, mert az import még nem játszik akkora szerepet, hogy ténylegesen ármeghatározó legyen. Nem így egyes zöldség- és gyümölcstermékeknél: miközben a tavaszi fagy miatt az alma, a körte drága lesz, a barack ára az egekbe kúszhat, számos más terméknél, zöldségeknél az utóbbi években felfutott olasz, spanyol, görög import már képes leszorítani a hazai árakat.
Erősebb lehet a tejipar
A hús mellett azonban az idén nem kell külső árversenyre számítani a tejnél és a tejtermékeknél sem. Mivel a tömegtakarmányok, a silókukorica, a lucerna, a széna hiánycikk lesz, a régióban a tehenek etetése is drágul. A tej felvásárlási árát 4-5 forinttal már most emelték a feldolgozók, az ősszel a kiskereskedelmi árakban Raskó szerint tízszázalékos emelkedés várható (az ősszel fogynak el a tavalyi takarmánykészletek). A termelőknek az idén attól sem kell igazán tartaniuk, hogy a kereskedelmi láncok olcsóbb szlovák vagy lengyel termékek behozatalával tudnak fellépni az áremelés ellen.
A kalászos gabona piacán a készletek világszerte harmincéves minimumon vannak, elképesztő a kereslet, ennek köszönhető, hogy miközben a hazai termés is alacsonyabb volt, a termelők anyagilag a magasabb árak miatt nem jártak rosszul. Ezt azonban meg kell fizetni: a malmok által a sütőiparnak jelzett új árak már 25-30 százalékos emelkedést mutatnak, emelte ki Raskó. Ugyan a kenyérnél lehet a leginkább kérdéses, mit tudnak végül a pékek keresztülverni az áruházláncokon, ősszel Raskó szerint húszszázalékos emelkedésre biztosan számíthatunk a kiskereskedelmi árakban.
Kinek rossz a bioetanol?
Etikai kérdéseket is felvet a biodízel és a bioetanol gyártásának állami vagy uniós támogatása, amely Európában és az USA-ban is egyre terjed. Ez az állítás egyre többször merül fel a nyugati sajtóban, mondja Raskó György. Szerinte valóban komoly erkölcsi problémát jelent, hogy alapvető növények és ezzel alapvető élelmiszerek reálértékét jelentősen és hosszú távon emeli, hogy korábban csak takarmánynövényként kezelt termények egyszerre minden pénzt megérnek bioetanol- vagy biodízel-alapanyagként, és ezzel az egész élelmiszerláncon átgyűrűző áremelést eredményeznek. Ez a fejlett országokban, ahol az átlagos család kiadásai között csak kisebb hányadot tesz ki az élelmiszer, nem okoz gondot, de azokban a térségekben, ahol a jövedelem szinte egészében élelmiszerre megy, lehetetlen helyzetet eredményez.