Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Év végére eltűnik a reálbér-emelkedés

2006.08.18. 08:02
Gyors tempóban, valamivel a GDP-bővülés üteme felett emelkednek a reálkeresetek Magyarországon, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Júniusban 4,5, az első fél évben átlagosan 5,4 százalékkal értek többet a bérek, mint az előző év azonos időszakában. A bruttó bér növekedésének tempója egyébként nem változott jelentősen az elmúlt másfél esztendőben, ám az infláció idei visszaesésével ez gyorsabb reálérték-emelkedést eredményezett.

Ezzel pontosan ellentétes folyamat indul el ősszel, amikor a kormányzati ár- és adóintézkedések hatására megugró árszínvonallal elinflálódnak a keresetek.

Ezzel együtt év végéig várhatóan minden hónapban megmarad a pozitív tartományban az éves változást kifejező reálbérindex; igaz, az előrejelzések szerint decemberre szinte teljesen eltűnik a növekedés. 2006 egésze még így is 3 százalék feletti reálkereset-emelkedést hoz, ám a következő évben, amikor a vállalatok is újragondolják a bérpolitikájukat, várhatóan kissé csökken a fizetések reálértéke.

Júniusban apadt a költségvetési szektorban dolgozók száma, de még mindig 800 ezer fő feletti az állami alkalmazotti állomány. Amennyiben a leépítések valóban elindulnak az intézményi reform keretében, úgy itt jelentős csökkenésre lehet számítani.

A júniusi adatok egyébként talán a legalkalmasabbak arra, hogy a kormányzati ciklusok létszámgazdálkodását lemérjük: ezek szerint a 2002 és 2006 közötti időszakban négyezerrel csökkent a költségvetési szférában dolgozók száma. Igaz, ez egy 30 ezer fős emelkedés, majd egy kicsivel nagyobb csökkenés eredményeként adódott.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.