Hajnalka
-1 °C
15 °C

A szakszervezetek 3,5 százalékos reálbéremelést akarnak

2003.08.07. 13:06
Csak a reálbérek szintentartására van lehetőség, ennél többre nem futja - közölte Medgyessy Péter miniszterelnök. A szakszervezetek ragaszkodnak a 3,5 százalékos növekedéshez, tárgyalási alapnak sem tekintik a kormány tervét.
Még tárgyalási alapnak sem tekintik a szakszervezetek a kormány azon javaslatát, hogy jövőre nem növelik a reálbéreket. Az érdekvédők László Csaba pénzügyminiszternek az Országos Érdekegyeztető Tanács keddi ülésén elhangzott kijelentésére reagáltak, mely szerint a reálbérek legközelebb csak 2005-2006-ban növekednek 1-2, illetve 2-3 százalékkal.

Egy nappal később Medgyessy Péter miniszterelnök is hasonlóan fogalmazott a Magyar Rádiónak adott interjújában: "csak a reálbér színvonal fenntartására van lehetőség az állami szektorban, ennél többre nem futja". A négy évre ígért 25 százalékos reálbér-emelésből 22 százalék átlagosan megvalósult az első egy-két évben.

"Ez nem tárgyalási alap"

Az OÉT ülésén a munkavállalói oldal határozottan kiállt a 3,5 százalékos reálbér növekedés mellett. Wittich Tamás, az Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségéneke elnöke az Indexnek elmondta, egyértelmű a szakszervezetek álláspontja ebben a kérdésben: tárgyalási alapnak sem tekintik a kormány ilyen terveit.

"Elfogadhatatlan, hogy a gazdasági gondokért a kormány rendszeresen a bérek elfutását okolja" - közölte Wittich. A magyarországi bérek eleve le vannak szakadva az európai uniós fizetésektől. "Nem mondunk le arról, hogy közeledjenek az EU-átlaghoz a magyar bérek" - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

Kemény tárgyalásokra számítanak

Az MSZOSZ elnöke kemény tárgyalásokra számít, hiszen az adókulcsok elmaradó csökkenésével sem értenek egyet a kormánnyal.

"A kiindulópont a gazdasági növekedéssel összhangban lévő reálbér emelés" - nyilatkozta az Indexnek a Szakszervezetek Egyeztetési Fórumának elnöke. Szabó Endre szerint szociológiai felmérések is igazolják, ha szinten tartják a béreket egyik évről a másikra, azt az emberek körülményeik romlásaként élik meg. Még az 1-2 százalékos reálbér növekedést is úgy értékelik, hogy nem változott semmi.

Természetesen a Pénzügyminisztériumot is meg szerettük volna kérdezni az ügyben, de szerda reggel óta nem tudtak választ adni írásban feltett kérdéseinkre.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.