Gerzson
1 °C
10 °C

Magyarország régiós első befektetésekben

2003.08.26. 09:33
Miközben Magyarország jócskán hátrébb szorult a régión belül a befogadott közvetlen működőtőke-állomány (FDI) nagysága tekintetében, egyértelműen éllovas a kifelé irányuló közvetlen befektetések nagysága szempontjából. Csaknem annyi működő tőkét helyeztek ki magyarországi vállalatok 2002 végéig a világ más országaiba, mint amennyit a térség többi országában bejegyzett cégek együttvéve.
Miközben Magyarország jócskán hátrébb szorult a régión belül a befogadott közvetlen működőtőke-állomány (FDI) nagysága tekintetében, egyértelműen éllovas a kifelé irányuló közvetlen befektetések nagysága szempontjából. Tavaly év végén 7100 milliárd dollárra rúgott az FDI-állomány értéke a világban.

Szlovákia, Románia és Macekónia az élen

Csaknem annyi működő tőkét helyeztek ki magyarországi vállalatok 2002 végéig a világ más országaiba, mint amennyit a térség többi országában bejegyzett cégek együttvéve - derül ki az ENSZ kereskedelemfejlesztési szervezete (UNCTAD) által most közzétett, a működő tőke bevonását, illetve kihelyezését vizsgáló tanulmányából. Az UNCTAD-jelentés ugyan nem szól róla, de az 1999-2003 közti időszak magyar működőtőke-befektetéseinek első számú célpontja Szlovákia, de sok magyar cég jelent meg Romániában is. A kihelyezett összeg tekintetében az élcsoportban van (a Matáv ügylete révén) Macedónia is.

Magasan vezet a világban a befogadott külföldi működőtőke-állomány nagyságát tekintve a fejlett országok csoportja, közülük csak egy, Japán nem domináns FDI-befogadó. A fejlődők közül Kína, Hongkong és Brazília jelentős befogadó ország. Az éves áramlásnál az állomány nagysága sokkal fontosabb, hiszen ez teszi lehetővé a termelésen keresztül az integrációt a világ gazdasági vérkeringésébe, s ez alakítja az egyes országok "szakosodását", emlékeztet a jelentés.

Sok a transznacionális vállalat a régióban

A fejlett országok - élükön az USA-val, az Egyesült Királysággal és Németországgal - büszkélkedhetnek az FDI-állomány kétharmadával, ám ez összesített GDP-jüknek csupán 19 százalékát adja. Ugyanakkor a fejlődőknek sokkal kevesebb jutott eddig (összesen 2300 milliárd dollárnyi), ez az ő összesített bruttó hazai terméküknek mégis nagyobb arányát, mintegy harmadát jelenti.

Kelet- és Közép-Európa valahol félúton van e mutató szerint: az 1990-ben regisztrált hárommilliárd dolláros állománnyal szemben tavaly év végén már 188 milliárdra rúgott a megtelepedett FDI összege, ami 21 százalékos GDP-arányt jelent számukra. A 49 legkevésbé fejlett ország az FDI-állománynak csak két százalékát tudta magához vonzani.

A közvetlen működőtőke-kihelyezést tekintve a fejlett országok még inkább dominálnak, a teljes állomány kilencven százaléka tőlük származik. A változást az jelenti, hogy az EU ma már magasan a vezető tőkekihelyező (3400 milliárd dollárral), szemben az USA 1500 milliárdjával. A fejlődő országokból kihelyezett FDI jócskán megsokszorozódott, ma már ez az állomány a GDP-jük 13 százalékának felel meg. A jelentés szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy egyre több transznacionális vállalat fejlődött ki ezekben az országokban.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Spanyolország

A szélmalmok földjén - Consuegra és Almodóvar del Campo.