Piroska
-10 °C
1 °C

Újra módosulhat a regisztrációs adó

2004.05.03. 08:38
A két kormánypárt közös javaslatot nyújtott be a parlamentnek a regisztrációs adó megváltoztatására.
Közös koalíciós javaslatot adott be egy SZDSZ-es és egy MSZP-s képviselő a regisztrációs adóról szóló szabályozás megváltoztatására - értesült a Napi Gazdaság. Kóródi Mária és Kovács Tibor javaslata értelmében a közösségi vámjog végrehajtásáról szóló, tavaly megszületett törvény rendelkezne a vámraktározási tevékenységet végző gazdálkodók tehermentesítéséről.

A javaslat e vállalkozói kört felmentené a vámbiztosíték regisztrációs adót fedező hányadának megfizetése alól. Ennek oka, hogy a regisztrációs adó esetében a befizetést már a fogyasztási adót kiváltó korábbi törvényben meghatározott adóigazolási rendszer is biztosítja. A törvény néhány szavas változása nem érintené az eddig a regisztrációs adó tárgyával egy besorolás alá eső tételeket, így marad a vámbiztosíték az átmeneti megőrzés alatt lévő árukra, a vámraktár üzemeltetéséhez kapcsolódó tételekre, illetve a KAP vagy a nemzeti agrártámogatási rendszer előfinanszírozása keretében vámraktárba kerülő árukra.

A biztosíték mértéke nem haladhatja meg a szabad forgalomba kerülés esetén felszámítható vám, a nem közösségi adók és díjak összegét. A vámbiztosíték a közösségi vámjogot átvevő törvény értelmében lehet letétbe helyezett készpénz, kezességvállalás, hitelintézet által vállalt bankgarancia, banki fedezetigazolás, illetve biztosítási szerződés is.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.