Zalán
9 °C
19 °C

A cégek 214 milliárdot költöttek reklámra

2003.08.29. 09:35
A globális pangás ellenére idén dinamikusan bővült a magyarországi reklámköltés. Az első hét hónapban a reklámtorta értéke csaknem 214 milliárd forint volt, ez 22 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - derül ki a Mediagnozis listaáron számolt költségadataiból.
A legnagyobb reklámbevételt továbbra is az országos televíziók nyelték le, a teljes költés 65 százaléka hozzájuk folyt be. Idén nominálisan 35 százalékkal, 139 milliárd forintra nőtt a tévék bevétele. Látványosan bővült a hirdetők érdeklődése a beltéri (indoor) reklámhordozók iránt, ezekre idén január-júliusban a tavalyi 400 millió forint dupláját költötték. A hiányos adatokkal rendelkező kábeltévéket kivéve a média többi ágánál is az inflációt meghaladó mértékben nőtt a reklámköltés.

A L'Oreal duplázott

A magyarországi cégek közül továbbra is a napi fogyasztási cikkeket kínáló Unilever Magyarország Kft. a legnagyobb hirdető, a társaság idén január-júliusban a tavalyi összeg ötödével többért, mintegy 11 milliárdért népszerűsítette termékeit. A L'Oreal Magyarország Kft. növelte leginkább a reklámkiadásait, hiszen a kozmetikai cég több mint ötmilliárdért hirdetett, szemben a tavalyi 2,3 milliárddal. A legfontosabb hirdetők listájának állandó szereplői a mobilszolgáltatók, közülük idén eddig a Pannon GSM volt a legaktívabb, a társaság reklámköltése 4,8 milliárd forint volt, ez nominálisan 11 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. A Westel és a Vodafone fej-fej mellett halad négy-négy milliárd forint körüli költéssel, ám ez a Westel esetében hétszázalékos csökkenést, a Vodafone-nál viszont 27 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

EUKK: egymilliárd

Az élmezőny cégei közül idén eddig a Nestlé háromnegyedével növelte, míg a Henkel ötödével csökkentette reklámcélú kiadásait 2002 első hét hónapjához képest. A bankok közül ismét a privatizáció előtt álló Postabank szerepel a legelőkelőbb helyen a maga egymilliárdos reklámköltésével. Felkerült a listára az idén kommunikációs tevékenységbe kezdő Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány is, amely listaáron egymilliárdért népszerűsítette az ország integrációját.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.