Natália
-3 °C
8 °C

Megszűnik a Malév-reptér

2005.06.13. 15:39
Tizennégy légitársaság költözik át a jövő hét hétfőtől az eddig kizárólag a Malév által használt 2A terminálra. A Budapest Airport szerint a lépés érezhetően enyhíti majd a zsúfoltságot a 2B-n, noha a költözéssel a terminál forgalma 13 százalékkal csökken. A 14 társaság a ferihegy egészére jutó forgalomban már csak nyolc százalékot képvisel, de költözésükkel így fele-fele arányban oszlik majd meg az utasszám a két terminál között.
Heti átlagban összesen mintegy 190 járatot üzemeltet Budapesten az a 14 légitársaság, amely a jövő hétfőtől a 2A terminálról indítja majd gépeit. A Budapest Airport Rt. várakozásai szerint az átirányítás jelentősen csökkenti majd a légitársaságok által korábban többször elviselhetetlenül zsúfoltnak minősített 2B terhelését.

A költöző társaságok
CSA, LOT, Alitalia, Montenegro Airlines, TAP, Portugal Airlines, Moldavian Airlines, Tarom, Air Europa, Air Malta, Carpatair, Egyptair, Air Finland, Nouvelair Tunisia, Hola Airlines

Bár a 14 társaság összesen csak a 2B forgalmának 13 százalékát adta, a költözés ennél lényegesen jelentősebb hatással bír majd - hangsúlyozta az Indexnek Szollár Domokos, a BA szóvivő-helyettese. A kevés számú géppel is sok bejelentkező pultot foglaltak el ugyanis egyes időszakokban a most átirányított járatok, így a reptér vezetése a sorok lényeges csökkenésére számít. A forgalom átirányításán túl új expressz utasfelvevő pultokat is üzembe állít a Budapest Airport, és megváltozik a check-in pultok kiosztási gyakorlata is.

A légitársaságok szövetsége is többször aggodalmának adott hangot amiatt, hogyan értesülnek az utasok - köztük akár azok, akik már korábban megváltották jegyüket - a változásról. A BA a 2B-n elhelyezett felhívások mellett a magyar és külföldi utazási irodákon, az online jegyfoglaló rendszereken keresztül is tájékoztat, de emellett a taxitársaságok és a minibuszcégnek is jelezték a változást, a kisbuszokon szórólapokat is elhelyeznek. Ugyanakkor a két terminál közötti minimális távolság miatt sem tartanak fennakadástól.

Azt egyelőre nem tudni, ideiglenesen, vagy végleg átköltöznek-e a társaságok, ez részben az 1-es terminál őszi nyitása, illetve a nyári csúcsforgalom elmúltát követő forgalomeloszláson is múlik.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.