Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Rekordhaszon állami pénzen?

2005.01.27. 11:00
A Népszabadság információi szerint az OTP Bank a szokásosnál jóval több költséget számolt fel az állami garanciájú, rendszerváltás előtti lakáshitelekre. Az állam részéről kifizetendő hatmilliárd forint a hússzorosa az eredeti hitelösszegnek. 34 milliárdot tovább kezel az OTP Bank.
A Népszabadság információi szerint az OTP Bank sokat nyert azzal, hogy kezelte az 1989 előtt folyósított lakáshiteleket, azok után ugyanis most horribilis pénzt fizet az állam.

Megtérít

Mint azt a Népszabadság megírta, nemcsak a tőkét és a másfél évtized alatt felgyűlt óriási kamatot, hanem a büntetőkamatokat és minden, a hitelek kezelése során eddig felmerült költséget megtérít az állam az OTP Banknak azon, 1989 előtt felvett, vissza nem fizetett lakáshitelek után, amelyek átvállalásáról - megvásárlásáról - a múlt héten döntött a kormány.

A történet előzménye, hogy a rendszerváltás után a megugrott kamatterhek miatt adósságcsapdába került háztartások tartozásaira a 90-es évek elején nagylelkű garanciát adott az állam. Mivel az OTP ezek után biztos lehetett abban, hogy a rájuk elszámolt költségeket egyszer az államkasszának maradéktalanul meg kell fizetnie, a hitelekre az elmúlt években a piaci kamatokat meghaladó költségek rakódtak. Így kifizetésük szép profitot hozhat a piacvezető banknak, annál többet, minél tovább húzódik az adósságrendezés.

A megajánlott, három év alatt kifizetendő hatmilliárd forint az eredeti kölcsönösszeg 15-20-szorosát is eléri. Ez azonban csak egy része a törlesztendő hitelnek, a Népszabadság információi szerint harmincnégymilliárdra még tovább rakódnak a kamatok, a visszafizetendő összeg pedig minden évvel jelentősen nő.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.