Zalán
6 °C
19 °C

Népszabadság-részvényekhez jut a Ringier

2001.11.14. 10:00
Részvénycserével jut a svájci Ringier a Népszabadság Rt. 49,9 százalékához, az eddigi többségi tulajdonos német Gruner und Jahr szlovákiai és cseh lapkiadói papírokat kap - jelentették be a felek Budapesten.
A Bertelsmann médiakonszern tulajdonában lévő Gruner und Jahr, amely a médiatörvény rendelkezései miatt kénytelen megválni a Népszabadság többségi részesedésétől, 51 százalékos pakettet kap a Ringier szlovákiai, piacvezető lapkiadó vállalatából és 25 százalékot a svájciak hasonló profilú cseh cégéből.

A két társaság nem ragad le a cserélgetésnél, közösen vadonatúj lapokat is fognak indítani a kelet-európai országokban. A Welt Am Sonntag német hírlap november 11-i számában már megszellőztette, hogy a G+J és a Ringier közös kelet-európai sajtóholdingot hoz létre a térségben lévő érdekeltségeik kezelésére.

A Közös Részvény autonómiát szeretne

A Ringier tehát két konkurens, ráadásul hasonló irányultságú politikai napilap meghatározó tulajdonosa lesz Magyarországon. Ez azonban nem lesz semmiféle hatással a Magyar Hírlappal kapcsolatos terveikre - állította sajtótájékoztatóján Michael Ringier. A befektető célzott arra, hogy tovább erősítik a Hírlap gazdasági napilap jellegét.

A Népszabadság-üzlet pikáns eleme, hogy három tulajdonos, a szocialista párthoz kötődő Szabad Sajtó Alapítvány, a Népszabadság Szerkesztőségi Közös Részvény (amelyet a kiadó és a szerkesztőség munkatársai együtt birtokolnak), valamint a Népszabadság Egyesület akár meg is akadályozhatná az egész tranzakciót, mivel elővásárlási joga van a Gruner und Jahr papírjaira. A német cég kérte is a magyar tulajdonosokat, hogy mondjanak le erről a jogukról, de az egyesület és a Közös Részvény kedden úgy döntött, nem tesz eleget a kérésnek, vagyis csak akkor mond le az elővásárlási jogról, ha az új tulajdonos - a Ringier - garantálja a szerkesztőség autonómiáját, illetve az rt. menedzsmentjének önállóságát, illetve egy csomó olyan jogot, amely megillette a szerkesztőség szervezeteit 1998 (ekkor került többségi pozícióba a Gruner und Jahr) előtt.

Részvénycsere - nincs elővásárlási jog?

Szerdán az a hír terjedt el, hogy a Szabad Sajtó Alapítvány 300 millió forint fejében lemondott az elővásárlási jogról. Ezt a hírt egyelőre nem sikerült megerősíttetnünk, de a sajtótájékoztatón feltett kérdésünkre a Gruner und Jahr képviselője nem cáfolta egyértelműen e feltételezést.

A sajtótájékoztatón ugyanakkor az hangzott el, hogy a Ringier írásban garantálta a szerkesztőség jogait, függetlenségét, így nincs akadály a megállapodás útjában. (A Népszabadság szerkesztősége kedd délelőtt még nem tudott ilyen garanciákról.) Egy jelen lévő szerkesztőségvezető kérdésünkre ugyanakkor arra célozgatott, hogy még nincs végleges, lezárt megállapodás a kisebbségi tulajdonosokkal. A külföldi tulajdonosok a sajtótájékoztató utáni kötetlen beszélgetés során azt pedzegették, hogy mivel nem vásárlás, hanem részvénycsere történik, az elővásárlási jog nem is lenne érvényesíthető.

Ringier: Nincs szó baráti szívességről

Időközben az is nyilvánosságra került, hogy feltűnt egy kelet-európai érdekeltségekkel is rendelkező amerikai befektető, aki szíves-örömest beugrana a Ringier helyett, és többséget vásárolna az rt.-ben, tehát hajlandó lenne finanszírozni, hogy valamelyik elővásárlási joggal rendelkező kisebbségi részvényes megvásárolja a Gruner und Jahr eladó papírjait.

A tranzakciót ismerő német és magyar források az elmúlt napokban azt sugalmazták, hogy elképzelhető: az egész üzlet lényege az, hogy az EU-csatlakozás után, amikor a magyar médiatörvény már nem fogja tiltani a kereskedelmi tévé és a napilap együttes birtoklását, a felek "visszacsinálják" az ügyletet , vagyis a Ringier most csak "baráti szívességet" tesz a Bertelsmannak. Ezeket a feltételezéseket a svájci és német cég képviselői most határozottan cáfolták. Michael Ringier elmondta: bár igaz, hogy ha a magyar médiatörvény nem olyan, mint amilyen, akkor ő most nem lenne itt, de a jövővel kapcsolatban nem kötöttek semmiféle megállapodást a Gruner und Jahrral.

A felek újságírói kérdésre elismerték, hogy szerdán megkeresték az Országos Rádió- és Televízió Testületet (ORTT), ahol átadták a szükséges dokumentumokat. A testület ezután vizsgálja meg, van-e jogi kivetnivaló az ügyletben.

A tulajdonosi szerkezet a csereakció előtt
Gruner und Jahr 67,6 százalék
Szabad Sajtó Alapítvány 26,5 százalék
Népszabadság Egyesület 5,5 százalék
Szerkesztőségi közös részvény 0,4 százalék
A tulajdonosi szerkezet a csereakció után
Ringier Rt. 49,9 százalék
Szabad Sajtó Alapítvány 26,5 százalék
Gruner und Jahr 17,7 százalék
Népszabadság Egyesület 5,5 százalék
Szerkesztőségi közös részvény 0,4 százalék

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek. Válasszon a legjobb ajánlatokból!