Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Magyarok a riviérán

2004.10.05. 08:20
Felfedezték maguknak a francia Riviérát a magyar ingatlanbefektetők és üdülni vágyók. A helyi lakásokra inkább a felső középosztályba tartozó honfitársaink vetettek szemet. Franciaországban könnyű hitelhez jutni, és a kötelező közjegyzői részvétel biztonságossá teszi a vásárlást.
A horvát, a spanyol és az amerikaihoz képest szerényebb, de növekvő arányú azon magyar állampolgárok száma, akik Dél-Franciaországban, Provance-ban és a francia Riviérán vásárolnak ingatlant. A terület azonban nem reménytelen a hazai közvetítők számára, ezt jelzi, hogy új szereplő, az Otthon Centrum (OC) üzletága is fantáziát lát benne.

A szívükre hallgatnak

Franciaországnak e szép dombos és tengerparti övezete nem elsősorban a befektetni szándékozó magyarokat vonzza, hanem az érzelmi kötődés miatt visszavágyókat. Noha az is igaz, hogy aki csupán befektetési céllal vásárol, az sem bánja meg, ugyanis az éves átlagos hozam 7-10 százalék között mozog. Ez ugyan elmarad például a spanyolországitól, ahol 15-18, esetenként 20 százalékot is elérhettünk az elmúlt években, de még mindig jóval túltesz a Magyarországon elérhető hasznon.

Szép Ferenc, az Agence de la Pinéde ügynökség budapesti irodavezetője három éve indította el az üzletét, s évente néhány tucatnyi ügyféllel köt szerződést. Az első hónapokban arra számított, hogy a 100-200 ezer euró közötti, 1-2 szobás lakások iránt lesz nagyobb érdeklődés, s a drágább kategóriába (400-500 ezer euró) tartozóknál csak elvétve lesz üzlet. Éppen fordítva lett, inkább az utóbbiakat keresik. Szerinte e mögött az áll, hogy aki már rászánta magát és van legalább 10-15 millió forintja az induláshoz, az a legjobbat szeretné. Ezek az ügyfelek általában nem nagyon akarnak hitelt felvenni, bár végül ráállhatnak, ha mégis másutt akarják kamatoztatni a kölcsön miatt felszabaduló pénzt.

Kedvező hitelek

A főleg befektetni vágyók persze nem fehér hollók a Riviérán. Azzal állnak elő, hogy 7-8 hónapra szeretnék kiadni a lakást vagy a házat, így a bérleti díjból fedezhetik a havi törlesztőrészleteket. Merthogy elég sokan igénylik a helyi bankoknál az általában 3,8-3,9 százalékos kamattal számított hiteleket. Szép Ferenc szerint a francia bankok könnyen adnak kölcsönt az uniós állampolgár magyaroknak. Megemlítette még, hogy a magyar- vagy a horvátországi gyakorlattal ellentétben, szinte kizárólag közjegyző és ingatlanközvetítő közreműködésével lehet ingatlant vásárolni, a tulajdonos és a vevő közvetlenül nem köthet üzletet. Ez biztonságosabbá teszi a tranzakciót mindkét fél számára - fűzte hozzá.

Segíthetnek a fapadosok

Érdeklődésünkre, miszerint a Magyarországon is egyre több diszkont-légitársaság megjelenése a franciaországi vásárlásokat is megdobhatja, azt mondta: más mediterrán területet figyelve egyértelmű kapcsolat van a légicégek és az ingatlanforgalom között. Nizza lehet az ideális alközpont, ezt egyébként már több fapados cég fölvette középtávú tervébe. Az irodavezető nem tartja kizártnak, hogy előkészületeket tesz e kapcsolat felvételére.

Népszerűek az új lakások

Más utat jár az OC üzletága, amely az egyik legnagyobb francia ingatlanfejlesztő céggel épített ki kapcsolatot, és egyelőre csak új építésű lakásokat kínál. A magyar társaság 10-20 új fejlesztésben közreműködik, és azt tapasztalja, hogy a legnépszerűbbek a 100-200 ezer euró közötti, 40-60 négyzetméteres apartmanok. Radó András üzletágvezető azt közölte, hogy még nem fog-lalkoznak használt lakásokkal, mert a nemrégen indult kapcsolatot szeretnék "bejáratni", de a későbbiekben nem kizárt, hogy erre a piacra is belépnek.

Az OC a fejlesztőtől kapja a jutalékot, a magyar ügyfelektől nem kér pénzt. A kapcsolat ugyanakkor az általános piaci feltételekhez képest kedvezőbbekkel kínált hitelekhez juttathatja a vásárlót. Az egyszerre sok száz vagy ezer lakást fejlesztő cég ugyanis lejjebb szoríthatja a projekthitelt a bankoknál, s a vásárló átveheti azt, szintén kedvező, általában 3,8 százalékos éves kamattal - ecsetelte a gyakorlatot. Utalt még arra is, hogy a zömmel befektetési célú vásárlók egy úgynevezett visszabérlési garanciát is kapnak a fejlesztőtől. Ez bruttó 4 százalékos hozamnak felel meg, amit akkor érhetnek el, ha kilenc évre szóló bérleti szerződést írnak alá.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.