Natália
-3 °C
7 °C

Kész a roncsautó-törvénytervezet

2004.06.22. 08:17
Közzétette a hulladékká vált gépjárművek hasznosítására vonatkozó kormány-előterjesztést a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, amely a gyártók és importőrök számára visszavételi kötelezettséget írna elő, illetve a visszavett roncsautók kezelésének követelményeit is meghatározza.
A tárca tervei szerint a 2005. január 1-jén életbe lépő jogszabály legfontosabb célkitűzése, hogy a gazdasági szereplőknek 2006. január 1-jéig biztosítaniuk kell, hogy a leselejtezett gépjárműveket a járművek tömegéhez viszonyítva legalább 85 százalékban hasznosítsák, s ezen belül az újrahasználati, vagy újrafelhasználási arány érje el a 85 százalékot. Az 1980 előtt gyártott járműveknél ugyanezeket az arányokat 75, illetve 70 százalékban határoznák meg. Ehhez a gyártóknak 2007-től minden járműnél - addig csak a 2002 júniusa után gyártottaknál - díjtalan lehetőséget kell biztosítani a leselejtezett gépjárművek visszavételére. A hulladékká vált gépjárművek begyűjtésének, visszavételének és kezelésének költségeit a gyártóknak kell majd viselniük, amely alól kivételt képeznek a fellelhető gyártóval nem rendelkező típusok.

Nyolcmilliárdos beruházás szükséges

A begyűjtés érdekében a gazdasági szereplőknek ki kell építeniük a leselejtezett járművek visszavételi rendszerét, a járművek javításakor keletkező hulladékalkatrészek begyűjtését, továbbá biztosítaniuk kell, hogy az átvevőhelyek az ország egész területén elérhető közelségben legyenek. A leselejtezett gépjárművek csak hatóságilag feljogosított bontó-, hulladékkezelő helyekre kerülhetnének, az ehhez szükséges igazolási rendszer kialakítása már folyamatban van. Az előterjesztéshez csatolt elemzés szerint, a begyűjtött gépjárművek megfelelő hasznosítását biztosítani képes rendszer kiépítésére öszszességében több mint nyolcmilliárd forintos beruházásra lesz szükség.

Cél az újrahasznosíthatóság

A rendelet elfogadását követően, a hasznosítási előírások mellett, a gyártóknak és beszállítóknak mérsékelniük kell a veszélyes anyagok felhasználását és beépítését, valamint biztosítaniuk kell, hogy az ártalmatlanítási igények mérséklése érdekében azok könnyebben hasznosíthatók legyenek. Ezzel összefüggésben a gyártóknak a vásárlói tájékoztatókban minden egyes új típus forgalombahozatalakor be kell majd mutatniuk a járművek és alkatrészeik hasznosíthatóságát, a hulladékká vált jármű környezetkímélő feldolgozhatóságát, valamint a hasznosítási arányok növelésében és az ártalmatlanítandó hányad csökkentésében elért eredményeket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.