Mária
-7 °C
3 °C

Rossz a magyar adórendszer?

2004.09.28. 08:13
Egy elemzés szerint a magyar adórendszernek vannak előnyös oldalai is de a helyi iparűzési adó, a szakosodott bíróságok hiánya valamint magas járulékköltségek hátrányosan befolyásolják a versenyképességet.
Magyarországon a jelenlegi adórendszer versenyképességi szempontból a legjobb esetben is semleges hatású, de a legtöbb területen inkább csökkenti a gazdaság versenyképességét - állapítja meg az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) legújabb elemzése.

Hátráltat

Az Ernst&Young segítségével készült adóügyi analízis szerint bár a társasági adó relatíve alacsony, a tb- és egyéb járulékok, a helyi iparűzési adó, valamint az áfa révén a magyarországi adóteher regionális és európai összehasonlításban egyaránt magas.

A kamara szerint a versenyképes adórendszer hiánya már az EU-tagság elnyerését megelőző években is hátráltatta a magyar gazdaság fejlődését. Május elseje után a még meglévő kereskedelmi és beruházási korlátozások is megszűntek, így a versenyképesség javítása még sürgetőbbé vált.

Javaslatok

Az AmCham javaslata szerint a társasági és a helyi nyereségadó összesen 16 százalékot tegyen ki, amelyből négy százalékot kapnának meg a helyi önkormányzatok. Jelen formájában szűnjön meg a helyi iparűzési adó, valamint ne legyen az innovációs járulék sem.

További javaslat a tb- és munkaadói járulékok csökkentése, a felső és az alsó áfakulcs közelítése, és az áfarendszer összehangolása a végső fogyasztást terhelő többi adóval. Az elemzés javasolja olyan speciális bíróságok felállítását, amelyek csak adóügyekkel foglalkoznának. A szervezet az szja-rendszerben egy vagy két kulcsot támogat. Mindennek megalapozásához pedig szükséges, hogy legyen hosszú távra elfogadott és jól kommunikálható menetrend.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.