Vilma
-7 °C
4 °C

A magyar értéktőzsde a legjobbak között

2005.01.07. 12:57
A The Economist negyven országot soroló tőzsdei teljesítménylistáját Kolumbia vezeti, második Egyiptom, a harmadik - holtversenyben Csehországgal - Magyarország, ahol a részvények dollárértéke nyolcvan százalékkal nőtt a december harmincegyedikén zárult 12 hónapban.
A világ legjobban teljesítő tőzsdéi között harmadik volt tavaly a budapesti a The Economist pénteken közölt globális rangsorán. A londoni gazdaságpolitikai hetilap negyven országot soroló tőzsdei teljesítménylistájának első tíz helyéből kilencen európai feltörekvő, illetve fejlődő világbeli értékpiacok osztoznak. A dollárban számolt részvényár-változások alapján összeállított sorrendet Kolumbia vezeti, ahol 2004-ben 120 százalékkal emelkedtek az árfolyamok.

Csak Ausztria

A második Egyiptom, csaknem ugyanekkora összesített éves árfolyam-nyereséggel, a harmadik - holtversenyben Csehországgal - Magyarország, ahol a részvények dollárértéke nyolcvan százalékkal nőtt a december 31-én zárult 12 hónapban. A kelet-európai EU-térségből még Lengyelország került be az első tízbe, hetedikként hatvan százalékos részvénytőzsde árfolyam-emelkedéssel. A régebbi uniós tagok közül csak Ausztria szerepel az élvonalban, mintegy hetven százalékos tőzsdei nyereséggel az ötödik helyen.

Az Egyesült Államok, amelynek esetében a The Economist a széles bázisú, több tőzsdéről merítő Standard and Poor´s 500-as indexet vette alapul, a 37. lett, az S&P 500-as kilenc százalékos éves emelkedésével. A legrosszabbul Kína teljesített, ahol az erőteljes gazdasági növekedés ellenére a piacon forgó vállalati papírok összesített dollárértéke 2004-ben 15 százalékkal esett a hetilap pénteken közölt listája szerint.

Kilátások

Ugyancsak pénteken tette közzé a The Economist a nagy pénzügyi szolgáltatók körében elvégzett szokásos havi felmérését a 15 legfejlettebb ipari állam, illetve külön az euróövezet idei gazdasági kilátásairól. A megkérdezett befektetési bankok, illetve gazdasági előrejelző intézetek növekedési becsléseinek átlaga az euróövezet esetében romlott az előző haviról: az elemzők szerint a tavalyról várt 1,8 százalék után a valutauniós gazdaság az idén csak 1,6 százalékkal fog növekedni. A decemberi hasonló felmérésben még 1,7 százalékos volt a 2005-ös előrejelzési átlag az euróövezetre.

A nagy valutauniós gazdaságok közül Németországban várják a leggyengébb idei teljesítményt a megkérdezett elemzők, most már csak 1,2 százalékos átlaggal; az előrejelzések 0,9-1,6 százalék között szóródtak. Az idei németországi növekedésre adott decemberi becslések átlaga még 1,4 százalék volt. A leggyorsabb idei növekedést a fejlett ipari térségen belül a The Economist felmérésébe bevont szakértők továbbra is az Egyesült Államokban várják, 3,5 százalékkal.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.