Piroska
-10 °C
1 °C

Internetezőket támad a Danone

2001.04.20. 10:14
A Danone márkanév "befeketítésével" vádolta meg a céget képviselő ügyvéd a francia Olivier Malnuit-t, aki a bojkottot támogató weboldalt hozott létre. A multi azt szeretné elérni, hogy a site-ot azonnal szüntessék meg. Bár a tárgyalást hétfőig elnapolták, az oldal péntek este nyom nélkül el is tűnt a hálóról. A második legnagyobb francia szakszervezet vezetője közben olyan cikket publikált, amelyben a bojkott ellen emel szót.
Cikkünk elkészültekor már 5530-an írták alá azt a nyilatkozatot, amely a www.jeboycottedanone.com (vagyis bojkottalomadanonet.com) cím alatt volt található. A profin szerkesztett oldalt a múlt hét közepén tette fel néhány kollégájával együtt Olivier Malnuit, a Technikart című folyóirat munkatársa. A Technikart - és a weboldal - támogatója a szólás szabadságának védelmére létrehozott Réseau Voltaire társaság.

Még a bírósági döntés előtt eltűnt az oldal

Az oldal azonban péntek este nyom nélkül eltűnt a hálóról, annak ellenére, hogy a bíróság a multicég által indított per ügyében tartott tárgyalást hétfőig elnapolta.

"Felhasználhatjuk-e egy márka mindenütt jelen lévő logóját ahhoz, hogy annak szociális politikáját kritizáljuk? A Danone szerint nem" - vezeti fel a témát a nevéhez illően liberális Libération című napilap pénteki cikke. A cég ügyvédje az április 20-án tartott tárgyaláson a márkanév bemocskolásával és a logó meghamisításával vádolta Malnuit-t, mivel a tiltakozó site-on a jól ismert kék hatszögön belül a "bojkottálom" felirat olvasható. Az óriáscég azonban nem egyszerűen a site bezárásért perel, hanem 100 ezer frankot is követel az újságírótól.

Malnuit ügyvédje válaszában arra hivatkozott, hogy a szólás szabadságának joga mind a francia alkotmány, mind az európai irányelvek szerint előbbre való a gazdasági jellegű jogoknál. A jogász védte ügyfelének jogát ahhoz is, hogy a cég logóját tréfás torzítással tegye közzé. Az alperes ügyvédei emlékeztettek egy korábbi jogesetre, amikor ugyanez a bíróság illetéktelennek nyilvánította magát abban az ügyben, ahol az Elf olajkonszern és a "Nem az Elf fogja megszabni a törvényeket Afrikában" elnevezésű társaság álltak szemben egymással. A bíró jövő hétfőre napolta el a tárgyalást - számolt be a jeboycottedanone.com egészen péntek délutánig, amikor még a szolgáltató szép szürke hátterén kívül volt valami ezen a helyen.

Klasszikus taktika

A nagyvállalatok klasszikus taktikája, hogy ha egy site léte bosszantja őket, akkor a Danone-éihoz hasonló jogcímeken igyekszenek bezáratni azt - nyilatkozta a Libérationnak egy szellemi tulajdont érintő ügyekben járatos ügyvéd. A France Telecom (FT) távközlési mamut 1998-ban például egy sor, a cég tarifapolitikáját vitató weboldalt tiltatott be azzal az ürüggyel, hogy azok "játszottak" a logójával. Az FT-nek ráadásul el sem kellett indítania a pereket, mert a heveskedők a jogi eljárás gondolatára máris lehiggadtak.

Marlboro Man, mint csontváz

Bár Franciaországban a törvények nagyon erős védelmet nyújtanak a márkanevek és logók tulajdonosainak, az ítélkezési gyakorlat az utóbbi időben enyhülni látszik - írja a Libération. Logót két feltétellel szabad parodizálni: a parodista nem kötődhet konkurens céghez, és nem járathatja le a kifigurázott terméket. Az Országos Dohányellenes Központ (Centre national contre le tabac) például megnyerte azt a pert, amelyet a Philip Morris indított ellene, amiért a szervezet csontvázként ábrázolta a híres Marlboro-cowboyt. A Libération által megkérdezett jogi szakértők ennek ellenére megosztottak voltak Malnuit pernyerési esélyeit latolgatva.

Matolcsy a francia lapokban

Pénteken több francia napilap idézte Matolcsy György gazdasági minisztert, aki a magyar ipar védelmezőjeként keményen odacsapott és közölte, hogy nem tűrjük a győri üzem bezárását, ugyanis a Danone-t 2002 végéig szerződés kötelezi a gyár működtetésére. A szóban forgó szerződés alapján az állam 1997-ben ötéves beruházási támogatást nyújtott az üzem korszerűsítéséhez. Matolcsy határozott kiállása ugyanakkor nem tűnik kockázatosnak, ugyanis a Danone eleve azt jelentette be, hogy nem azonnal, hanem 3 éven belül számolja fel a termelést a dunántúli városban, tehát a 2002-es határidőt különösebb engedmények nélkül is tartani tudná.

A gazdasági tárca közben tárgyalt a francia céggel, de delegátusa utólag úgy értékelte, hogy nem kapott kielégítő magyarázatot a kekszgyár tervezett felszámolására. A Danone érveit közleményben is tudatta, melyben - cáfolandó a győri polgármester korábbi kijelentéseit - azt állította, hogy az üzem már nem nyereséges. A közlemény ettől eltekintve nem tartalmazott új elemet, hiszen a cég már korábban is említést tett arról, hogy minden dolgozójáról gondoskodni fog, és hogy Székesfehérváron tovább gyártja, sőt korszerűsíti a győri kekszféleségeket.

Nem minden szakszervezet bojkottálna

Korábban is beszámoltunk arról, hogy Franciaországban sem egységes a Danone elleni bojkott támogatása, még a szakszervezetek körében sem. Nicole Notat, a CFDT nevű érdekvédelmi szervezet első embere most a Libérationban kelt ki az akció ellen. Az aktivista korábbi megnyilatkozásaiban is azt hangsúlyozta, hogy a tiltakozás ezen formája lejfeljebb a konkurens élelmiszer-multik pozícióit erősíti.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.