Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Leépít Dorogon a Sanyo

2006.02.08. 15:07
A Flextronics csaknem ezer munkahely megszüntetését jelentő nyíregyházi gyárbezárása után egy nappal a Sanyo csökkenti magyarországi gyártási kapacitását. A Kínába telepített akkumulátor-gyártó üzemegysége bezárása miatt csaknem kétszáz állás kerül veszélybe.
Kínába telepíti egyik részlegét a dorogi Sanyo - közölte szerdán a gyár személyzeti vezetője. Kalocsai Péter elmondta, a lítium-ion akkumulátorok gyártását Dorogon tovább nem tudják nyereségesen végezni. A gépsor Kínába való áttelepítése 181 ember munkahelyét érinti.

Új állás vagy plusz egyhavi pénz

Azoknak, akik eddig az akkumulátorgyártással foglalkozó üzemegységben dolgoztak, a gyár más területén kínálnak munkát. Eddig azonban csak kétharmadukkal sikerült megegyezni. Az új beosztást elutasító dolgozóknak a szakszervezet javaslatára egyhavi többletjuttatással szűnik meg a munkaviszonya.

A szakszervezet arra alapozta kérését, hogy az új beosztásban monoton és nagy kézügyességet igénylő munkára akartak alkalmazni olyan munkatársakat, akik korábban gépbeállító-ellenőrző munkakörben, kötetlenebb körülmények között dolgoztak - mondta el a szakszervezet vezetője, Markuj Zsófia. A szeptemberben alakult szakszervezetnek jelenleg 85 tagja van, ez volt az első érdekképviseleti tevékenységük.

A munkaerő helyzetről a személyzeti vezető elmondta, a Sanyo-ban az összeszerelő gépsorok mellett jelenleg betöltetlen állások vannak és a gyár jelentős növekedés előtt áll. Szeptembertől tervezik az épületklímák gyártását, 2007-től pedig a napelem gyártás megkettőzését tervezik a dorogi gyárban. Az újratölthető elemeket gyártó üzem jelenleg összesen 1250 főt foglalkoztat, akiknek közel fele szlovák állampolgár.

A Sanyo Hungary Kft. 2000-ben kezdte meg a mobiltelefon akkumulátorok összeszerelését a Dorogi Ipari Parkban, majd egy év múlva beindította a lítium-ion cellák gyártását. A vállalat honlapjának adatai szerint a 36 millió eurós alaptőkével létrehozott cég 2004-ig 85 millió eurós befektetést végzett. Értékesítési forgalma az alapítás évében 30 millió euró volt, majd 2003-ban elérte a 285 millió eurót.<>

Minden napra egy bezárás

A Sanyo szerdai bejelentését egy nappal előzte meg a Flextronics, amely kedden jelentette be, hogy Nyíregyházán működő gyárából 950 embert bocsát el. A nyíregyházi gyár a termelés szezonalitásával indokolta lépést, hozzátéve: ha új megrendelések érkeznek a nyíregyházi gyárhoz, akkor ennek megfelelően kevesebb embert küldenek el.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!