Ambrus
-7 °C
3 °C

Napokon belül meghirdethetik a Siotourt

2004.01.23. 09:01
Végleges döntés született a Siotour Rt. értékesítéséről - erősítette meg a Napi Gazdaság információit a csütörtöki igazgatósági ülést követően Gyenesei István.
A déli Balaton-part legnagyobb szállásadó cégének elnöke elmondta: a tucatnyi értékes ingatlannal rendelkező társaságot olyan szakmai befektetőnek kívánják - kizárólag egyben - eladni, aki garanciát vállal a társaság profiljának megőrzésére és tovább működtetésére. Épp ezért lekerültek az igazgatósági ülés napirendjéről azok az ajánlatok, amelyek a Siotour egy-egy ingatlanára érkeztek a közelmúltban.

A Napi Gazdaság információi szerint a társaságot napokon belül meghirdeti az ÁPV Rt., hiszen a vagyonértékelés már elkészült. A jelentős, ám az érdemi fejlesztések elmaradása miatt egyre rosszabb állapotú ingatlanvagyonnal rendelkező cég nettó árbevétele tavaly további 13 százalékkal, 700 millió forint alá csökkent, s az előzetes adatok szerint az eredmény is minimális lesz. Mindez persze a gyenge balatoni szezonnal is magyarázható - tette hozzá Gyenesei. (A Siotour szálláshelyeit 2003-ban tíz százalékkal kevesebben vették igénybe, mint a megelőző évben, a vendégéjszakák száma pedig 17 százalékkal csökkent.)

Drasztikus visszaesés

A társaság idei üzleti tervében 11 százalékos árbevétel-növekedés, s mintegy 36 millió forint adózás előtti eredmény elérése szerepel. Az értékesítéstől függetlenül 2004-ben több mint 80 millió forintot szánnak fejlesztésre. A magánosítás azért is sürgető, mert a cég immár hosszú évek óta nem rendelkezik a szükséges saját fejlesztési forrásokkal, tulajdonosi juttatást pedig nem kapott. Az elmaradt beruházások, valamint a Balaton turisztikai vonzerejének folyamatos csökkenése miatt a Siotour árbevétele és nyeresége az utóbbi években drasztikusan visszaesett. Az ingatlanhálózat felújításához pedig legkevesebb egymilliárd forintra lenne szükség.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!