Hajnalka
-1 °C
15 °C

Hamarosan a SkyEurope Kft. is indíthat járatokat

2003.11.17. 09:19
A cégnek még be kell nyújtania a hiányzó dokumentumokat a Polgári Légiközlekedési Hatósághoz, ami után a hatóság - a már megszerzett légi üzemeltetési engedély mellé - kiállítja a tevékenységi engedélyt. Ennek feltétele, hogy magyar lajstromba vegyék a SkyEurope Hungary repülőjét, s az megszerezze a légi alkalmassági bizonyítványt.
Az előzetes terveknek megfelelően a SkyEurope első járata 122 utassal pénteken reggel elindult Ferihegyről - Pozsonyon keresztül - Londonba. Christian Mandl, a SkyEurope Airlines vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak megjegyezte, értetlenül fogadták a Polgári Légiközlekedési Hatóság (PLH) a pénteki számban közölt nyilatkozatát, amely szerint a SkyEurope nem rendelkezik engedéllyel a Budapest-Pozsony járatra. (A PLH szerint ugyanis ez szükséges ahhoz, hogy a szlovák SkyEurope felszállhasson Ferihegyről).

A SkyEurope vezetője elmondta, hogy a Szlovák Légügyi Hatóság 2003. szeptember 29-én kijelölte a SkyEurope Szlovákia Légitársaságot a Pozsony-Budapest-Pozsony menetrendszerű járatok lebonyolítására. Ennek alapján a magyarországi Gazdasági és Közlekedési Minisztérium légügyi főosztálya november 4-én megadta a 2003/2004-es téli menetrendi időszakra a kereskedelmi üzemelési engedélyt, így a szlovák SkyEurope-cégnek semmiféle egyedi engedélyért nem kellett folyamodnia a PLH-hoz, és nem is tette ezt. A SkyEurope végül a november 4-i GKM-engedély alapján közlekedtette a pénteki járatát.

Lajstromba venni

Kiss László, a GKM légi közlekedési főosztályvezetője elmondta, a PLH-nak nem kellett tudnia arról, hogy a szlovák SkyEurpoe rendelkezik a 2003/2004-es téli menetrendi időszakra kereskedelmi üzemelési engedéllyel, hisz amíg a minisztérium a menetrend szerinti közlekedést engedélyezi, addig a PLH a charter-, egyedi útvonalengedélyeknél jár el. (Értelemszerűen ez utóbbiakról a GKM-nek nem kell informálódnia). A főosztályvezető elmondta: minden elő van készítve ahhoz, hogy a szlovák cég magyarországi leányvállalata, vagyis a SkyEurope Hungary Kft. is járatokat indíthasson. Ehhez azonban még be kell nyújtani a hiányzó dokumentumokat a PLH-hoz, ami után a hatóság - a már megszerzett légi üzemeltetési engedély mellé - kiállítja a tevékenységi engedélyt.

Ennek feltétele azonban, hogy magyar lajstromba vegyék a SkyEurope Hungary repülőjét, s az megszerezze a légi alkalmassági bizonyítványt. Amennyiben tehát ezek a dokumentumok rendelkezésre állnak, erről a PHL tájékoztatja a GKM légi közlekedési főosztályát, s ezt követően jelölhetik ki a társaságot, mint Magyarországról légi járatokat működtető céget, a SkyEurope pedig ezután veheti fel a tervezett célállomások hatóságaival a kapcsolatot. (A szlovák cég egyébként további terjeszkedése érdekében akarja létrehozni budapesti központú bázisát, ezért van szükség az említett adminisztrációs folyamatokra.)

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.