Ágnes
-11 °C
-4 °C

Tévégyárat hozhat a Sony

2003.07.17. 08:37
Spanyol források szerint Barcelonában bezárná, és Kelet-Európába telepítené színestévé-gyárát a Sony. A japán konszern a bérköltség-megtakarítás miatt készül az áttelepítésre. Várhatóan a szlovákokkal kell megküzdenünk a tévégyárért. A Sonynak már mindkét országban van üzeme, Szlovákia előnye, hogy ott jelenleg is színestévéket gyártanak.
Kelet-Európába telepítené át nyugat-európai színestévé-gyártásának egy részét a Sony konszern - derül ki spanyol hírforrásokból. A japánok várhatóan szlovák vagy magyar helyszínt választanak.

A béreken spórolnának

Az Expansión spanyol gazdasági lap értesülése szerint a japán elektronikai óriás fontolóra vette, hogy a barcelonai Viladecavalls üzemben folyó katódcsöves színestévé-gyártásra alkalmas kapacitásokat a régióba hozná át. A tervezett lépés hátterében a bérköltség-megtakarítás szándéka áll.

A lehetséges kelet-európai helyszínek között Magyarországot és Szlovákiát említik a hírforrások. Mindkét országban van már termelőüzeme a japán cégnek. Gödöllőn jelenleg DVD-lejátszókat és audiokészülékeket gyártanak, Trnavában pedig már ma is színestévé-összeszerelés folyik, az ottani kapacitásokat ugyancsak Nyugat-Európából telepítette át a Sony.

Az említett helyszíneken kívül a japán konszern Ausztriában, Franciaországban és Nagy-Britanniában tart fenn termelőüzemeket. A hírt a hazai Sony-érdekeltségeknél lapzártánkig nem sikerült megerősíttetni.

A Samsung- és Philips-tévé már itt készül

Hazánkba már több multinacionális cég is telepített színestévé-gyártást. A legrégebb ideje a Samsung jászfényszarui üzeme működik, ahol jelenleg évi hárommillió darabot szerelnek össze. A dél-koreai cég tavaly telepítette át éppen Barcelonából a kombinált készülékek gyártását, amiből tervek szerint az idén 600 ezer darabot állítanak elő.

A Philips székesfehérvári üzemében kombinált készülékek szerelésével kezdte, majd az idén januárban úgy döntött, hogy ugyanebbe az üzembe telepíti át Franciaországból a katódcsöves készülékek gyártását, a kapacitás nagysága egyelőre nem ismert.

Nem ez a legmodernebb technológia

Jelenleg a színestévé-gyártásban három alapvető technológia létezik. A legelterjedtebb szabvány a katódcsöves. Az alaptechnológiát az évek során továbbfejlesztették, így ma már a korábbi ötven herzes készülékek helyett a jobb képminőséget jelentő száz herzes és sík képernyős modellek a keresettebbek.

A kilencvenes években kezdtek elterjedni a nagyobb képátlójú projektoros televíziók. A legújabb technológiájúnak a falra is akasztható plazmatévék számítanak.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.