Az egyéves átmeneti idő után - 2006 szeptemberétől - pedig mindenhol kötelezően alkalmazni kell a szabályokat. Az OM nem éri be pusztán a tiltással, hanem a komplex egészségnevelés jegyében előtérbe helyezik az egymillió alap- és középfokú oktatásban részesülő gyermek körében a mindennapi testmozgást, az egészségtan oktatását, valamint az egészséges személyiségfejlesztést - ígérte Magyar Bálint miniszter.
Nincs szendvics zöldség nélkül
A szaktárca rendelkezik majd az egészséges büfé-, ital- és ételautomata-kínálatról, valamint a gépek működési engedélyére vonatkozó szabályokról is. A tiltott összetevők meghatározásánál nagyban támaszkodnak az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) véleményére, amely szerint az iskolai büfékben az egészséges táplálkozásba illeszthető termékek választékát szélesíteni kell, illetve felhívni a figyelmet azokra az élelmiszerekre, melyek fogyasztása kerülendő vagy ritkán ajánlott. Az OÉTI az utóbbiak alternatívájaként ajánlott termékeket is megnevez.
A táplálkozási szakértők szerint az olyan büfékben, ahol középiskolások és felnőttek is fogyasztanak, készüljön - a vásárlók igénye alapján - úgynevezett ebédmenü, azaz a főétkezést helyettesítő ételkínálat is. E menünek minden esetben tartalmaznia kellene állati eredetű fehérjét, zöldséget, gyümölcsöt, kenyeret/kiflit vagy zsemlét, zsiradékot és folyadékot is. Az OÉTI fontosnak tartja, hogy a zöldségek és a gyümölcsök az eddiginél nagyobb hangsúlyt kapjanak a büfék kínálatában.
"Ne forduljon elő szendvics zöldség nélkül." Ez utóbbi megközelítés közel áll a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség (MIÁSZ) elképzeléseihez: nem tiltólistára, hanem az étel- és italválaszték szélesítésére volna szükség. A nagyobb kínálatból pedig az iskolai egészségoktatás révén okosabb diákok tudatosabban választanának maguknak élelmiszert. A szigorú jogi szabályozás előtt célszerű volna hatástanulmányokat készíteni, valamint regionális kísérleti programokat szervezni. A MIÁSZ-ban tömörülő 54 üzemeltető a magyarországi, mintegy 30 ezer étel- és italautomata 70 százalékát tartja fenn. (A közoktatási intézményekben található gépekről nincs pontos adat, számuk a kólaautomatákat leszámítva háromezerre tehető.)