Árpád
-1 °C
9 °C

Amiről eddig nem szóltak

2006.06.15. 10:55
A parlament elé terjesztett stabilizációs csomagban vannak olyan intézkedések, melyeket eddig nem jelentett be a kormány. Jelentősen emelkedik a gépjárműadó, a bérletpénz adómentessége azonban nem változik.
Az Országgyűléshez beterjesztett törvénymódosítási javaslat dzsungelében eddig be nem jelentett változásokra is lehet bukkanni - írta ma a Népszabadság. Ilyen a gépjárműadók jelentős emelése. Bár a miniszterelnök korábban már közölte, hogy emelkedni fog az átírási illeték, és változik a súlyadó rendszere - többet nem mondott. A gépjármű átírásának illetéke 20 százalékkal emelkedik, így egy ezerötös Suzukit ötezer forinttal drágábban lehet majd a nevünkre venni. Nagyobb terhet azonban a súlyadó jelent majd - a legroszszabbul a gyors és új autók tulajdonosai járnak.

Egyes kocsikra tripla súlyadó

Az új súlyadó nem a súly alapján mér majd (a régi teher kiváltsága csak a teherautókra és a buszokra marad) - ráadásként így dupla annyit fizethet majd az autós. A személygépkocsi-tulajdonosok számára az adó tulajdonképpen az értéket követi majd: a fiatalabb gépek birtokosai többet, az öregebbekkéi kevesebbet fizetnek majd - az oldtimer-tulajdonosok nagy előnyt élveznek. Az adót a kilowattban mért teljesítményre vetik ki. Új kocsiknál minden kilowattra 300 forint jut, ez egy lóerőre 220 forintot jelent. A tízéves autóknál azonban már ennek harmadából megúszható az adófizetés: mindez ismét az autópark elöregedéséhez vezethet.

Az új gépjárműadó mértéke
Az autó kora (év) Adó (Ft/kilowatt)
0-3 300
4-7 260
8-11 200
12-15 160
16- 120
Az adó azonban a lap számításai szerint majdnem minden kategóriában emelkedik, van, ahol a duplájára, akad, ahol a triplájára. A változással a legrosszabbul a városi sportkocsik tulajdonosai járnak: ők a viszonylag kis súly után eddig keveset fizettek, a nagy teljesítmény miatt ezután sokat fognak. A középluxus kategóriába tartozó 2,5-3 literes nagyobbacska autók tulajdonosai sem lehetnek maradéktalanul boldogok. Bár az ő kedvencük eddig az adófizetési szempontok szerint is súlyos darab volt, ezután még inkább így lesz. Az eddigi 16-18 ezer forint helyett akár 45-50 ezret is be kell majd fizetni évente egy ilyen autó után. Márpedig ebben esetben az se lehet nagyon vigasztaló, ha a Suzukik mostani 12-14 ezer forintos adója is felmegy egészen 22-24 ezer forintra.

A bérletpénz adómentessége nem változik

A sajtóban megjelent, a bérletpénz adókötelessé válásával kapcsolatos híreket a Pénzügyminisztérium cáfolja. A PM szerint a bérletpénz adómentes juttatásnak minősül, ennek megváltoztatását nem tervezik. A munkavállaló számára a BKV bérlet és a munkábajárás költségtérítése adómentes béren kívüli juttatásnak minősül a hatályos személyi jövedelmadó törvény szerint, és ugyanez a szabály marad érvényben a következő évre is - áll a tárca közleményében. Nem változik a törvénynek az az előírása sem, hogy a munkáltató is adómentesen adhat dolgozói részére az adóévben 400 ezer forintos összértékig egyes béren kívüli juttatásokat, ide értve a helyi utazási bérletet is.

Amnesztia a házipénztárra

Akad azért jó hír is: nemcsak a külföldi feketevagyon, hanem a házipénztárban tartott - vélhetően fiktív - óriás készpénzmennyiség is kifehéríthető lesz. A 2006-os mérlegzárás után tízszázalékos adómegfizetéssel ki lehet venni osztalék formájában a fiktív készpénzt, ráadásul a terhet ötéves részletben is meg lehet fizetni - kész a menekülési út a kényszervállalkozásoknak.

A külföldre kimentett vagyon előtt azonban még nem nyílnak meg a kapuk: azok a paragrafusok még nem készültek el, amelyek - az ígéretek szerint - a június 9-e előtt külföldre kivitt vagyonok legalizálását szolgálnák tízszázalékos adó megfizetése mellett. Igaz, utóbbi jogszabállyal kapcsolatban számos megválaszolatlan kérdés van, például az: érdemes-e egyáltalán ilyen amnesztiát bevezetni, nem rontja-e jobban az adómorált annál, mint amennyi bevételt hoz?

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.