Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Bővít a Suzuki Esztergomban

2005.01.24. 08:34
A jövő héten kezdődik a Suzuki új Swift modelljének gyártása Esztergomban. A japán autógyár magyarországi üzemében az idén újabb 40 milliárd forintot fordítanak a gyártókapacitás bővítésére.
Február 4-én kezdik meg a második generációs Swift modellek sorozatgyártását Esztergomban, a Magyar Suzuki Rt. tavaly létesített új gyáregységében. Az új kisautó február végén, március elején kerül a hazai piacra - tájékoztatta a Világgazdaságot Tihanyi Tamás, a Magyar Suzuki Rt. PR-vezetője.

Ezzel szemben az esztergomi gyárban december óta már nem szerelnek össze az Opellel közösen kifejlesztett Wagon R+ modellből, így az idén csak az Ignis és a Swift lesz gyártásban. Az előbbiből mintegy 60, az utóbbiból 80 ezer készül a tervek szerint, tehát a tavalyi 95 ezerrel szemben 140 ezer gépkocsi hagyja el a szerelőszalagokat.

Több autó

Az elmúlt évben 60 milliárd forintot fordítottak a már említett gyárbővítésre, ennek keretében egyebek között 250 új hegesztőrobotot is telepítettek. Az idén további mintegy 40 milliárd forintot fordít a Suzuki kapacitásbővítésre. Így ez év végére 200 ezer autó kibocsátására lesz képes a gyár, s erre szükség is van, hiszen decemberben kezdődik a FIAT-tal közösen kifejlesztett szabadidő-autó próbagyártása. Erről egyelőre csak azt tudni, hogy nagyobb lesz, mint az Ignis, és két-, valamint négykerék-meghajtású változattal egyaránt készül.

A Magyar Suzuki Rt. 300 milliárd forintos árbevételt tervez erre az évre. Tihanyi Tamás kiemelte, hogy a társaság tavaly lépte át először a százezer darabos értékesítési szintet. Ebbe természetesen a magyar piacra importált és a gyár által exportált modellek is beleszámítanak. Az idei értékesítési terv már 150 ezer jármű eladásáról szól.

Eközben az anyacég az idén 9 százalékkal, 2,164 millió darabra akarja növelni a gyártást. Ezen belül azonban az összeszerelés otthon várhatóan 2 százalékkal, 1,025 millió autóra csökken, külföldön viszont 21 százalékkal 1,139 millióra nő. Az új Swift modellből, amelyet Magyarországon és Japánon kívül még Kínában és Indiában gyárt a cég, az idén 250 ezret akar eladni. Tavaly a társaság az egy évvel korábbihoz képest világméretekben közel kétmillió autót gyártott, értékesítése pedig 12 százalékkal, 1,87 millió darabra nőtt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.