Ambrus
-7 °C
3 °C

Megkezdődött a suzukis szakszervezeti vezető pere

2006.06.20. 13:15
Amint megkezdődött a Suzuki Rt.-től elbocsátott szakszervezeti elnök pere Tatabányán, át is tolták a folytatást augusztusra.
A megkezdődött a Suzuki Rt.-től rendkívüli felmondással elbocsátott szakszervezeti elnök perének tárgyalása kedden Tatabányán. A tárgyalást a bíró a bizonyítási eljárás kiegészítése miatt berekesztette és a következő tárgyalási napot augusztus 8-ra tűzte ki. Az érdekképviseleti vezető munkaviszonyának visszaállítását és elmaradt bérét kéri a Suzukitól.

Üvegek, öltözőszekrény, tévényilatkozat

Párma Zsoltot, az Esztergomi Gépjárműgyártók Független Szakszervezetének elnökét 2006 február 6-án rendkívüli felmondással bocsátották el az esztergomi gyárból, miután alkoholt találtak az öltözőszekrényében, és ezt követően a gyár szerint a Suzuki jó hírét sértő kijelentést tett egy televíziós műsorban.

A tárgyaláson Párma Zsolt ismertette, hogy az öltözőszekrényét az ellenőrzés előtti hétvégén feltörték. Azonban a szekrényből semmi nem tűnt el és a szakszervezet iratait, melyre a cselekmény irányulhatott volna, hétvégére hazavitte, ezért nem nézte át tüzetesen a szekrényt. Az ellenőrzéskor fellelt bontatlan üvegeket egy olyan doboz mögött találták, melyet nem szokott elmozdítani. A szakszervezet elnöke hozzátette, az esemény után nem fújattak meg vele alkoholszondát.

Párma Zsolt, aki jelenleg is a szakszervezet elnöke a Suzukiban, elmondta azt is, a televíziós műsorban ugyanúgy fogalmazott, hogy az eset "olyan provokáció, mellyel fegyelmi vétség látszatát akarják kelteni", azonban a riporter következő kérdésére azt válaszolta, nincs elképzelése arról, ki törte fel a szekrényét, azonban ezt az adásból kivágták. A szakszervezet elnöke hozzátette, kérésével ellentétben a felmondásban szereplő egyik indokról sem hallgatták meg a gyár vezetői.

Csak perelni akartak

A Suzuki ügyvédje, Hovánszki Arnold a bíró kérdésére elmondta, Párma Zsolt a Magyar Suzuki Rt.-re közvetlenül utaló kifejezést használt és ez vitathatatlanul sértő volt. Az ügyvéd hozzátette, a gyárban a szeszes italok tiltott anyagnak számítanak, akiknél találnak alkoholt, azoknak javaslatot tesznek a közös megegyezéssel való felmondásra, ha ez nem vezet eredményre, rendkívüli felmondással megszüntetik a munkaviszonyát.

Hovánszki Arnold elmondta, a Suzuki Rt. fegyelmi vétségre való tekintettel azt kérte a szakszervezettől, hogy a gyár és a szervezet közötti kommunikációra jelöljenek ki más személyt. Az ügyvéd hozzátette: "az volt a célunk hogy a bírósági eljárást el lehessen kerülni, ... hogy mindenki érzékelhesse, még egy szakszervezeti tisztségviselő sem mentesülhet ilyen jellegű cselekményének következménye alól".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.