Hajnalka
-1 °C
15 °C

A börze zuhanással reagált a tragikus baleset hírére

2001.06.15. 11:46
Fél tizenkettőkor újra indult a kereskedés a Synergon papírjaival a Budapesti Értéktőzsdén. A börze hatalmas zuhanással reagált a tragikus baleset hírére: a papír árfolyama 14,7 százalékkal gyengült. A céget több elődjének egyesítésével 1997-ben alapította Gyurós Tibor, Szalóczy Zsolt és Czakó Ferenc. Ezután pénzügyi befektetők több alkalommal tőkét emeltek a társaságban, amely 1999 áprilisában - az új gazdaság reprezentánsai közül elsőként - tőzsdére ment. A vállalatot a baleset után Czakó Ferenc, az ügyvivői testület tagja irányítja.
Fél tizenkettőkor újra indult a kereskedés a Synergon papírjaival a Budapesti Értéktőzsdén. A börze hatalmas zuhanással reagált a tragikus baleset hírére: a papír árfolyama 14,7 százalékkal gyengült.

Kockázatossá vált a részvény

Az Index által megkérdezett elemzők szerint a tragédia jelentősen növeli a Synergon részvényvásárlással kapcsolatos kockázatot. Azt viszont pozitívumként értékelték, hogy a vállalatot jól ismerő Czakó Ferenc, s nem pedig egy "külső" szakember irányítja tovább a céget. A Buda-Cash Brókerház Rt. eddigi ajánlásában tartás szerepelt, rövid távon most azt ajánlják, hogy érdemes kismértékben csökkenteni a portfoliókban a Synergon-papírok arányát. Szintén az árfolyam csökkenésére számít a Német Befektetési Társaság Rt., bár elemzőjük szerint az ár olyan alacsony, hogy már eladni sem feltétlenül érdemes.

Czakó Ferenc elmondta: "Meggyőződésem, hogy a Synergon szervezeti ereje e tragikus pillanatban is biztosítja a napi működést. A Synergon vezetése és munkatársai irányításommal folyamatosan végzik munkájukat, és mindent megtesznek a társaság zavartalan működése érdekében".

A cég elődje 10 éve alakult

A Synergon története még az '90-es évek elejére nyúlik vissza, egyik elődjét az Optotrans Rt.-t 1990-ben alapították. 1996-ban ez a cég megvásárolta a Fibex Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t, és ugyanazon év decemberében egyesült a másik előddel, a Rolitron Informatikai Rt.-vel. Az 1997-ben alakult Synergon 95,8 százaléka akkor a három tulajdonos-menedzseré (Gyurós Tibor, Szalóczy Zsolt, Czakó Ferenc), a maradék 4,2 százalék pedig az alkalmazottaké volt.

Tőkeemelések

A társaság életében kulcsfontosságú volt az 1997 szeptemberi 5 millió dolláros zártkörű tőkeemelés, amikor a cég 18,2 százaléka az Advent International birtokába került, 7,8 százalék pedig a Hungarian Private Equity Fundot kezelő Equinox Kft.-ébe. A friss tőkéből előbb a szoftverfejlesztésben jeleskedő Integra Rt. felvásárlását finanszírozták 130 millió forintért, majd 1998 áprilisában megvették a tanácsadással és programozással foglalkozó Quality Consulting Kft.-t, 630 millióért.

Ezt újabb, 3 millió dolláros tőkeemelés követte, így a két pénzügyi befektető részesedése együtt 30 százalékra nőtt a cégben. Újabb friss tőkét, pontosan 5,8 milliárd forintot hozott a Synergon 1999. áprilisi részvénykibocsátása, ezek a papírok azóta is a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájába tartoznak.

Külföldi terjeszkedés

A jelenleg 700 forint körül ingadozó Synergon részvények csúcsa 4650 forint volt. A társaság 1999 decemberében eladta az Integra Rt.-t, s ezzel megszüntette saját szoftverfejlesztési tevékenységet. A Synergon tavaly külföldi terjeszkedésbe fogott: többségi részesedést szerzett a cseh Infinity a.s. és a horvát Span d.o.o. informatikai cégekben.

A Synergon idei első negyedéve 4,9 milliárd forintos árbevétellel és 296 millió forintos veszteséggel zárult.

A fekete folt

A cég részvényeinek 2000 tavasza tartó mélyrepülése mellett fekete folt a társaság életében az elhíresült fiktív számlázási ügy. Szalóczy Zsolt igazgatósági tagot ugyanis más cégek ellen fiktív számlázás miatt indult eljárás kapcsán tavaly októberben gyanúsítottként előzetes letartóztatásba helyezték.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.