Judit
-2 °C
8 °C

Kevesebb a vendég a szállodákban

2003.12.05. 10:08
Az idén novemberben a szállodák szobakapacitás-kihasználtsága 53,7 százalékos volt, szemben az októberi 64,2 százalékkal - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
A jelentés szerint január-novemberben a kihasználtság átlagosan 56,5 százalék volt, a bruttó szobaárbevétel folyó áron 4 százalékkal, a vendégéjszakák száma egy százalékkal csökkent az előző év első tizenegy hónapjához képest. A legmagasabb szobafoglaltságot a fővárosi négycsillagos szállodák érték el, amelyek átlagosan 59,9 százalékos kihasználtsággal működtek az év első tizenegy hónapjában. A legalacsonyabb, 49,5 százalékos foglaltságot a vidéki háromcsillagos házakban regisztrálták.

Átlagár: 13.700 forint

Január-novemberben egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 13.700 forint volt. Ettől jelentősen elmaradtak a háromcsillagos házak, amelyekben 7.300-8.900 forintba került egy szoba egy éjszakára. Január-novemberben egy kiadható szállodai szobára 7.700 forint bruttó szobaárbevétel jutott. Ennek több mint kétszerese, 17.400 forint jutott egy szállodai szobára a budapesti ötcsillagos házakban, míg a háromcsillagos egységek az átlagos érték felét-kétharmadát érték el.

A bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 4 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A csökkenés leginkább a budapesti magasabb kategóriájú szállodákat jellemezte, ezekben 8-11 százalékkal esett vissza a szobaárbevétel. Ezzel szemben a vidéken működő négy- és ötcsillagos egységek bruttó szobaárbevétele 4 százalékkal nőtt, a háromcsillagos szállodáké jelentősen, 16,5 százalékkal emelkedett.

Az idén az első tizenegy hónapban a vendégéjszakák száma 1 százalékkal csökkent 2002 azonos időszakához képest. Ezen belül a budapesti négy- és ötcsillagos szállodákban 2-4 százalékos visszaesést regisztráltak. A fővárosi háromcsillagos házakban valamint a vidéki szállodákban az előző évihez hasonlóan alakult, vagy kis mértékben nőtt az eltöltött vendégéjszakák száma.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.