Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Takaréklángon a Széchenyi-terv

2002.07.29. 09:32
A Széchenyi-terv információs zöldszámán már fel sem veszik a telefont, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumból (GKM) pedig csak a türelmes várakozásra buzdító felhívások érkeznek - írja a Magyar Hírlap.
Noha minden jel arra mutat, hogy a kormány mégis a Széchenyi-terv megtartása mellett dönt, az elődje által útjára indított programot várhatóan alaposan "megkurtítják". A döntést mindenesetre halogatja a kormány, s félő, hogy a bizonytalanságban tartott nagyvállalatok átértékelve beruházási politikájukat más országban fektetik be pénzüket.

Egy a Magyar Hírlap birtokába jutott szakértői anyagból kiderült, hogy 39 vállalat, egyenként a százmillió forintot meghaladó értékű beruházását veszélyezteti az állami hozzájárulás hiánya. A cégek által igényelt 5,7 milliárdos támogatásnak ugyanis se híre, se hamva.

Pedig a nagyvállalatok beruházásaira adott - az összköltség körülbelül 10 százalékának megfelelő - állami támogatás egy éven belül három és félszeresen, öt éven belül 17-szeresen "térül meg" az államnak. Legalábbis ennyi pénz folyik be a kasszába az újonnan épült gyárakban és kibővített telepeken dolgozók jövedelemadójából és társadalombiztosítási befizetéseiből.

Nem lenne szerencsés eltörölni a tervet

A befektetők arra hívják fel a figyelmet a terv eltörlése vagy radikális megnyirbálása az ország mindenkori kormányának szavahihetőségét és a beruházási klímát rombolná. Megfigyelők viszont azzal nyugtatgatják a türelmetlenkedőket, hogy forráshiányra való hivatkozással a rendszerváltás óta még soha nem állítottak le pályázatokat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.