Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Szerencsejátékból autópálya

2003.11.12. 10:28
Autópályák építésére fordíthatja a kormány a Szerencsejáték Rt. eladásából keletkező bevételt - idézi az MTI a Pénzügyminisztérium szóvivőjét, aki a Magyar Televízió Kedd este című műsorában nyilatkozott.
"Az elmúlt időben sokszor ért bennünket az a vád, hogy az aranytojást tojó tyúkot akarja eladni a kormány. Nekünk most azt kell mérlegelni, hogy a jelenlegi aranytojások átválhatók-e egy jelenlegi, vagy akkori autópályává", idézi az MTI Csák Csongor pénzügyminisztériumi szóvivőnek MTV-ben elhangzott nyilatkozatát.

Tavaly 26 milliárd adót fizetett

A kormány a költségvetésről rendelkező törvényben a Szerencsejáték Rt. privatizációját is megkísérli - ez azt jelenti, hogy eladható az rt. kisebbségi tulajdonrésze. Arról sem a Pénzügyminisztérium, sem a cég nem hozott nyilvánosságra adatot, hogy mekkora hányadot adnának el, és hogy mennyire értékelték az rt.-t.

Mint az Index megírta, korábban is szó esett arról, hogy az állam értékesítené a Szerencsejáték kisebbségi tulajdonrészét, amit a 2004-es költségvetési törvényjavaslat azzal magyaráz, hogy a társaság működésébe indokolt a magántőke bevonása, ám 50 százalék plusz egy szavazat továbbra is állami tulajdonban maradna.

Az MTV-ben elhangzottak szerint egyelőre annyi nyilvános, hogy tavaly a cég tervezett bevétele 82 milliárd, a tényleges bevétele viszont 102 milliárd forint volt, ebből 26 milliárd adóként folyt be az államkasszába, az osztalék 6 milliárd forint volt.

Egy éve tervbe vették

A műsor emlékeztetett, hogy október 27-én Font Sándor a parlamentben kérdést intézett László Csaba pénzügyminiszterhez, és arra kért választ, hogy tervezi-e a kormány a Szerencsejáték Rt. eladását, illetve milyen áron értékesítené azt. A miniszter akkor válaszában úgy fogalmazott: semmilyen döntés nem született a Szerencsejáték Rt. eladásáról - hangzott el a Kedd este adásában.

Egy évvel korábban, a 2003-as költségvetési javaslatban szerepelt az SzRt. állami tulajdonának csökkentésére vonatkozó javaslat, ám az Országgyűlésben megtárgyalt és elfogadott törvényben már nem.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.