Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Hiába aspirál Románia a pálinka nevére

2002.11.26. 09:30
Nincs valós veszélye annak, hogy Magyarország mellett Románia is értékesíthessen majd az unióban pálinka márkanéven valódi gyümölcsből készített párlatot, bár a románok is árusítanak "palinca" nevű égetett szeszes italt. Az EU - ugyan még nem hivatalosan - hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon kívül csak Ausztriában lehessen használni a pálinka nevet a tisztán gyümölcsből készült szeszekre.
Románia EU-főtárgyalója, Vasile Puscas a román sajtó szerint arra figyelmeztetett, hogy a magyarok meg akarják szerezni a pálinka monopóliumát. Románia kéri majd több hagyományos román termék védelmét, de ezek listáját csak decemberben hozzák nyilvánosságra, s egyes szakértők szerint nem kizárt a román "palinca" felbukkanása ebben a sorban.

Románia nem jelezte, hogy pálinkát termel

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban (FVM) a Napi Gazdaság érdeklődésére arra hívták fel a figyelmet, hogy a viszonylag csekély osztrák és román pálinkatermelés nem befolyásolná Magyarország pozícióját. Annyi biztos, hogy Románia eddig nem jelezte az EU-nak, hogy pálinkát termel. Erre akkor lett volna lehetőség, amikor az uniós csatlakozási tárgyalások során Magyarországnak bizonyítania kellett: más tagjelölt országban nem készül pálinka.

Magyarországnak egyértelműen az az érdeke, hogy a pálinka márkanév alatt csak magyar termékeket lehessen értékesíteni, de az igaz, hogy az erdélyi területeken - sőt Bánátban is - komoly hagyományai vannak a házi pálinkafőzésnek - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Rt. vezérigazgatója. Romániában a kulturális hagyományok ellenére kevés pálinka van kereskedelmi forgalomban, a házi pálinkafőzés azonban jelentős.

Ausztriában is lesz pálinka

Idén július 1-jétől csak azt a szeszes italt lehet Magyarországon pálinka néven forgalomba hozni, amely 100 százalékban gyümölcs alapanyagból készül. A határidő előtt szintén pálinka néven forgalmazott, finomszeszből, aroma felhasználásával készülő kommersz termékek neve - bár összetételük nem változott - ma már "szeszes ital". A szigorítás komoly lépés abba az irányba, hogy a pálinka márkanevet csak a magyar termékekre lehessen majd használni az EU-ban.

Az unió ugyanakkor - noha még nem hivatalosan - közölte, hogy a pálinka név Magyarország mellett az Ausztriában teljes mértékben gyümölcsből készített párlatokra is alkalmazható lesz, figyelemmel arra, hogy az osztrákoknál egyes területeken használják a barackpálinka elnevezést - mondták a Napi Gazdaságnak az agrártárcánál.

Magyarországon egy fő átlagban évi 3,1 hektoliterfokos (egy hektoliterfok 1 liter 100 százalékos alkoholtartalmú italnak felel meg) szeszes italt gurít le a torkán: az összes, 31 millió hektoliterfokos éves fogyasztás 18 százalékát teszi ki a tisztán gyümölcsből készült pálinka - magyarázta a lapnak Győry László, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács (MSZSZT) igazgatója. Hozzátette, hogy ebből körülbelül félmillió hektoliterfokot értékesítenek az üzletekben, mintegy 5 millió hektoliterfok pálinka pedig bérfőzéssel, házaknál készül, és nem kerül kereskedelmi forgalomba.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.