Ágnes
-13 °C
0 °C

Szexhirdetésre vadászó fogyasztóvédők

2003.07.02. 08:11
A Világgazdaság információi szerint a napilapokban megjelenő szexhirdetések ellen indít vizsgálat-sorozatot a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség. Az "érzéki huszas gáláns férfiakkal ismerkedne"-típusú hirdetések miatt akár több százezer forintos bírság is kiróható. A szexhirdetések a lapok mellett egyre inkább terjednek a világhálón is.
Nagyszabású vizsgálatot kezdeményez a sajtóban az utóbbi időben újra elburjánzó szexuális hirdetések miatt a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség - írja a Világgazdaság. Bár a hatályos reklámtörvény tiltja a szexuális szolgáltatások reklámját, a hazai bulvárlapok kiadói sokszor oldalakat szentelnek az ilyen reklámoknak. A szexhirdetések közben az interneten is egyre nagyobb számban bukkannak fel.

Érzéki huszas és a gáláns férfiak

A feladót és a kiadót is felkeresi a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF), amennyiben szexuális szolgáltatás reklámjára bukkan - nyilatkozta a gazdasági napilapnak Kathi Attila, az FvF osztályvezetője. Bár nehéz bizonyítani, mi számít szexuális szolgáltatást reklámozó hirdetésnek, úgy tudjuk, hogy a "kimondottan csinos lány partnert keres" és az "érzéki huszas gáláns férfiakkal ismerkedne" jellegű reklámok ebbe a kategóriába tartoznak.

A szankcióra azért van szükség, mert az utóbbi időben rendkívüli mértékben megnőtt az ilyen típusú hirdetések száma a nyomtatott sajtóban. Mint az FvF illetékese a gazdasági lapban elmondta: előfordul, hogy szinte egy teljes oldalon szexuális szolgáltatások reklámjai olvashatóak bizonyos bulvárlapokban.

Főleg bulvárlapok érintettek?

Kathi Attila nem kívánta megjelölni a jogsértő kiadókat, annyi azonban biztos, a hazai sajtópiacon kapható bulvárlapok szinte kivétel nélkül platformjai a szexhirdetéseknek. A legnagyobb példányszámú hazai bulvárlap, a Blikk lapigazgatója, Morvai Zoltán a Világgazdaságban cáfolta, hogy szexuális szolgáltatások reklámjai szerepelnének a lapban. Mint mondta: jogászaik folyamatosan vizsgálják, milyen hirdetések kerülhetnek a társkereső rovatukba.

Az FvF, ha szabálytalanságot talál, megbírságolhatja a kiadókat. A bírságnak nincs felső határa, a hivatal mérlegelhet a jogsértések száma és súlyossága alapján. Kathi Attila szerint akár több százezer forintos büntetéssel számolhatnak a jogsértők, igaz, azt az osztályvezető is elismeri, hogy nincsenek könnyű helyzetben a visszaélők felderítésében.

Ha kell, a rendőrség is segít

A hatóságnak ugyanis bizonyítani kell, hogy szexuális szolgáltatás igénybevételének előmozdítása történt. Ehhez a jövőben a rendőrség segítségét kéri az FvF. Jelenleg is van néhány ügy folyamatban. Kathi Attila a Világgazdaságnak elmondta: több eljárást kezdeményezett az FvF, mert úgy tűnik, a kedvezőtlen tendencia folytatódik.

A gazdasági reklámtevékenységről szóló 1997-es törvény 2001-es módosításának életbelépése után szinte eltűntek a lapokból az ilyen típusú hirdetések. Igaz, valamivel később újból megjelentek, de a kiadók és a feladók ekkortól már sokkal nagyobb figyelmet fordítottak arra, hogy tiltott reklámjaikat minél körmönfontabb szövegezéssel álcázzák.

A szexuális szolgáltatásra való figyelemfelkeltéssel egyébként nem csak a bulvárlapok élnek. A Világgazdaság szerint akadnak az országos napilapok között is, amelyek visszaélnek a törvénnyel. Az Index információi szerint hirdetési újságokban ugyancsak rendszeresen felbukkannak szexuális szolgáltatást reklámozó hirdetések.

Az interneten is terjed a szexhirdetés

A szexhirdetések feladói - főként a 2001-es törvénymódosítás után - egyre nagyobb figyelmet szentelnek az internetes megjelenésnek is. Az Index munkatársa egy mindössze öt percig tartó keresés során több mint negyven olyan honlapot talált, amelyen hölgyek - esetenként urak és párok - tucatjai hirdették magukat.

A hirdetések olykor egészen szókimondóak és célratörőek, ám többségük a napilapokban megszokottan, szűkszavúan fogalmaz: "kellemes időtöltés a vörös Vikivel", "édes percek várnak rád a Blahánál". Az internetes megjelenés előnye, hogy a hirdetések mellett képek is megjelentethetők, így a különféle jelzők (törékeny, kislányos alkatú, stb.) a legritkábban jelennek meg a szövegben.

Az internetes szexhirdetések többsége magát szexmagazinnak nevező honlapokon jelenik meg, így jogilag más elbírálás alá esik, mint a napilapokban megjelenő hirdetések. A papírformában megjelenő hirdetési újságoknak azonban az internetes változatai is tartalmaznak olyan partnerkereső hirdetéseket, amilyenek miatt az FvF vizsgálódik.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.