Ágnes
-11 °C
-4 °C

Milliárdos per előtt a Színes Mai Lap

2004.10.05. 08:04
Több mint egy milliárd forint megfizetésére kötelezné a Színes Mai Lapot kiadó Híd Rádió Rt-t a Ringier, miután az újság nevének használata több bírósági ítélet szerint is védjegybitorlásnak minősül.
A Ringier Kiadó (RK) Kft. megbízásából a Fővárosi Bíróságon pert indított a Dezső, Réti, Antall és Landwell Ügyvédi Iroda (DRAL) a Híd Rádió Műsorkészítő és Szolgáltató Rt. (HRM), illetve annak tulajdonosa, az egyesült államokbeli Elliott Associates L.P. ellen - erősítette meg a Napi Gazdaság információit Réti László, az iroda tagja. Az eljárást - az ügyvéd szerint - a Színes Mai Lap védjegybitorlásával elért gazdagodás visszatérítése és a kártérítés miatt indították.

Bitorlás a névhasználat?

A történet háttere, hogy a tulajdonosok a 2001 márciusától megjelenő Színes Mai Lapot az RK hozzájárulása, illetve engedélye nélkül vezették be, illetve tartották a sajtópiacon. Ezt az álláspontot a Ringier-csoport a Fővárosi Ítélőtábla és a Legfelsőbb Bíróság (NAPI Gazdaság, 2003. november 19., 4. oldal) jogerős döntésével helyben hagyott ítéletre alapozza. (Az RK által több mint három évvel ezelőtt - védjegybitorlás, valamint szolgai utánzás címén - kezdeményezett perekben a HRM-et elmarasztaló ítéletek születtek.) A HRM tavaly novemberben ugyan változtatott a Színes Mai Lap logóján, ám a lap nevén nem. A mostani perrel megbízott ügyvédi iroda szerint egy következő perben a HRM-nek nem sikerült ennek jogszerűségéről a Pesti Központi Kerületi Bíróságot meggyőznie, amely kimondta, hogy amíg a szóvédjegyen nem változtatnak, addig a Ringier-nek joga van a védjegybitorlás miatti végrehajtási eljárást folytatni.

Több mint egy milliárd forintot követelnek

Réti tájékoztatása szerint a gazdagodás visszatérítése és a kártérítés összege - számításaik szerint - meghaladja az egymilliárd forintot, ami az eltelt időszak kamatos kamatait nem tartalmazza. A számítás alapja - a nemzetközi és részben hazai gyakorlat szerint -, hogy meghatározható a vélelmezett licencdíj, amit márkanevekért vagy kiadói jogokért szokás fizetni, de más megalapozott szakmai érvelést is követhetőnek tart a felperes. Lehetne számítási alap egy olyan szakértői kalkuláció is, amiből kiderülhet, hogy egy napilapmárka piaci bevezetése mekkora összegű befektetést igényel, s milyen megtakarítást jelent, ha ugyanezt a lapot a piacon már sikert elért, ám más tulajdonában lévő újsághoz hasonló jellemzők szerint jelenteti meg egy kiadó.

Réti fejtegetése szerint a nulláról indított napilap tartós megjelentetéséhez és sikerességéhez befektetett teljes összegből lehet levonni azt a kevesebb invesztíciót igénylő összeget, ami a hasonlóságból adódik. A kettő közötti különbség is lehet a gazdagodás mértéke. (A kártérítés a gazdagodás összegébe nem számít bele.)

A Színes Mai Lapnál még nem tudnak a perről

Megkeresésünkig nem kapott az RK által megindított perről értesítést a HRM - tájékoztatta a Napi Gazdaságot L. Kelemen Gábor vezérigazgató, aki egyben a Színes Mai Lap főszerkesztője. Hozzátette, hogy a HRM áll a per elé, s meggyőződése, hogy az RK-nak a már korábban is kilátásba helyezett, gazdagodásra vonatkozó és kártérítési igényét alapos indokokkal kell majd bizonyítania, lévén a cég éppen az érintett időszakban ért, illetve ér el üzleti sikert Magyarország legnagyobb példányszámú napilapjaival.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.