Gyöngyi
2 °C
13 °C

Ma dönthetnek az szja-ról

2003.09.03. 09:26
Áfacsökkentés, az szja-táblában egy negyedik sáv bevezetése, az állami kiadások visszafogása - egyebek között ezek a lehetőségek is szerepelnek a koalíciós csúcstalálkozó mai, második fordulójára készült szakmai-politikai költségvetési forgatókönyvek között.
Ha akarják, megvannak a források a költségvetésben ahhoz, hogy életben maradhasson a tavaly elfogadott, az szja csökkentését eredményező adótábla - vélik mindkét kormánypártban. Az ehhez szükséges döntést feltehetőleg ma meghozzák a koalíciós pártok vezetői.

Népszerű adócsökkentés

A Medgyessy Péter miniszterelnök, Kovács László és Kuncze Gábor pártelnökök második megbeszélésére több, egyes elemeiben egymást átfedő elképzelés is készült az adócsökkentés miatt kieső bevételek pótlására, így a politikusok a döntés meghozatalakor már arra is figyelni kívánnak, "melyik párt hogyan jön ki" az egy hónapja tartó adóvitából. Míg az SZDSZ a közvélemény-kutatások szerint úgy tűnik, profitált az elmúlt hetekben folytatott "megvédjük az emberek pénztárcáját a kormánytól" jellegű kiállásával, a szocialisták most próbálnak erősíteni: igyekeznek olyan színben feltűnni, mintha mindig is az adócsökkentés mellett lettek volna. Többek szerint ez így is van, és az ez ügyben folytatott, pártvezetők szintjére emelkedett kommunikáció elhibázott volt. A szocialista frakcióban ugyanis nem volt érdemi tábora annak, hogy a már törvényben garantált adócsökkentést elhalasszák. Ám tény, a képviselők - részben a nyári szabadságolások miatt - ellenérzéseiket nem tudták olyan erővel megjeleníteni, mint tették az 53. heti nyugdíj ügyében.

Százmilliárd hiányzik

A csúcstalálkozónak azonban az érdemi kérdésekben is állást kell foglalnia: a múlt héten létrehozott háromfős szakmai stáb egyeztetései során mindössze egyetlen kérdésben, a központi közigazgatás költségeinek lefaragásában volt teljes a konszenzus. Ez azonban csak a kieső adóbevételek egyharmadának pótlására lehet elég. A fennmaradó, közel százmilliárd forint előteremtése az egyik forgatókönyv szerint a legmagasabb, a 25 százalékos áfakulcs változatlanul maradása esetén lenne előteremthető. De készül olyan javaslat is, amely hozzányúlna az szja-táblához: a 2002-es törvénymódosítással meghatározott sávhatárokat és a kulcsok csökkenését ugyan nem módosítanák érdemben, de bevezetnének egy felső sávot, melyben egy új, magasabb, negyedik kulcs jelenne meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!