Mária
-7 °C
3 °C

Később fizet az állam az adó-visszaigénylőknek

2003.11.24. 09:20
Kapcsolódó cikkek (1)
Az eddigi harminc nap helyett akár öt hónapot is várhatnak adójukra az szja-visszaigénylők. Az állam így tovább használhatja ingyen az adózók pénzét - írja a Népszabadság.
Változik a személyi jövedelemadó-bevallás határideje, március helyett egy hónappal később, április 20-ig kell majd eljuttatni a bevallásokat az illetékes adóhivatalhoz - írja a Népszabadság. Ez azonban csak 2005-től lesz így, mert jövőre még a 2003-as évi bevallásokat kell elkészíteni.

Az államnak kamatozik

Megváltozik a visszaigényelt adó kifizetésének határideje is, ami egyértelműen az államnak kedvez. Eddig ugyanis az APEH-nak a bevallás benyújtásától számított harminc napon belül kellet kiutalnia a túlfizetést, az új jogszabály szerint viszont a bevallás beadásának végső határidejétől ketyeg az óra. Így tehát hiába nyújtja be valaki bevallását január elején, a visszakért összeget csak április 20-tól számított harminc napon belül kaphatja meg.

A változtatások miatt jóval tovább marad az államkasszában a bevallókat megillető visszatérítés, így az állam az eddiginél jóval hosszabb ideig használhatja kamatmentesen az adófizetők pénzét - áll a Népszabadságban. Az adózóknak 2005-ben már semmi érdekük nem fűződik ahhoz, hogy minél hamarabb elkészítsék bevallásukat, hiszen úgyis csak májusban juthatnak hozzá a visszajáró pénzhez. Éppen emiatt várhatóan jóval többen lesznek azok, akik az utolsó pillanatra hagyják bevallásuk elkészítését.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!