Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Kötelező a szolidaritás már szeptembertől

2006.08.22. 15:17
A júliusban elfogadott adócsomag szerint éves jövedelmének 6 millió forint fölötti része után minden magánszemélynek szolidaritási adót kell fizetnie. A törvénynek ez a rendelkezése elvileg januárban lép hatályba, de az egyéni vállalkozókra már szeptembertől vonatkozik a pluszsarc. Igaz, az idei négy hónapban szerzett jövedelmekre még átmeneti szabályok vonatkoznak - ettől azonban csak bonyolultabb lesz a rendszer.

Szeptember 1-jétől 4 százalékkal emelkedik az adóterhelése minden nem evakörös egyéni vállalkozónak a szolidaritási adó bevezetése miatt. Az APEH honlapján megjelent tájékoztatás szerint a vállalkozási tevékenységet is folytató magánszemélyek a kapott támogatások nélküli jövedelmük után kötelesek megfizetni a 4 százalékos szolidaritási adót. Az adó alapja a költségekkel csökkentett bevétel- Átalányadózás esetén a szolidaritási adó alapja megegyezik az átalányadó alapjával.

Arányosítás vagy számolás

Az egyéni vállalkozók a törvény átmeneti rendelkezéseinek értelmében szeptember 1-jétől az év végéig kétféle módszerrel számíthatják ki a különadó alapját. Azoknak, akik az arányosítást választják, a bevételből le kell vonniuk a költségeket, és az így kapott összeg lesz a szolidaritási adó alapja.

Ha valaki egész évben végez vállalkozói tevékenységet, az éves adóalap 122/365-öd része után fizeti a különadót. Ha valaki év közben kezdte el vagy szünteti meg tevékenységét, a harmadolást nem választhatja. Ebben az esetben ki kell számolnia, hogy az összes vállalkozással töltött napjából hány esik augusztus 31. utánra, és az így kapott arányszámmal kell megszorozni a vállalkozói jövedelmét, hogy megkapja a szolidaritási adó alapját.

Ha a vállalkozó nem akar arányosítani, a szeptember 1. és december 31. közötti időszakban szerzett tényleges jövedelme képezi a különadó alapját (természetesen szintén a támogatások nélküli jövedelemről van szó). Az is választhatja ezt a megoldást, aki vállalkozói átalányadózással adózik, ebben az esetben a szeptember 1-jét követően megszerzett bevételéből megállapított átalányadó-alap, az úgynevezett számított jövedelem lesz a különadó alapja.

Előleget nem kell fizetni

Bármely módszert is választja az egyéni vállalkozó, a megállapított adó összegét a 2006-os évről szóló szjabevallásban kell szerepeltetni, és 2007. február 15-éig - az adóbevallás benyújtásának napjáig - kell megfizetni. Az egyéni vállalkozónak idén tehát még nem kell adóelőleget fizetnie, erre - a nem vállalkozó magánszemélyekhez hasonlóan - csak 2007-től kötelezi őt a törvény. Akkortól a nem egyéni vállalkozókhoz hasonlóan negyedévente kell különadó-előleget fizetnie.

Szolidaritási adót a vállalkozási jövedelmet nem szerző magánszemélyeknek csak a jövő januártól szerzett keresetük után kell fizetni, és csak akkor, ha a jövedelem eléri a 6 millió forintot. Az adó alapja a magánszemélyek számára a 6 millió fölötti rész 4 százaléka. Ez azt jelenti, hogy kettő helyett lényegében három szja-kulcs lesz, a legfelső mértéke 40 százalék (a 36 százalékos felső szja-kulcsot és a 4 százalékos különadót összeadva). Az adózó, ha jövedelme várhatóan eléri ezt a határt, köteles kérni a különadó-előleg levonását, vagy negyedévenként különadó-előleget kell befizetnie.

Az evások megússzák

Az egyszerűsített vállalkozói adót fizető egyéni vállalkozókra a szolidaritási adó szabályai nem vonatkoznak, de az őket érintő adószabályok is változnak - igaz, csak októbertől. Akkortól az eva kulcsa 15-ről 25 százalékra emelkedik - olvasható az ugyancsak az APEH oldalán található összefoglalóban. Emellett az evásoknak is kötelező lesz decemberben az adóalap-feltöltés, a várható éves adóalap utáni adót az első három negyedévben megállapított előleg figyelembevételével december 20-áig ki kell egészíteni a várható adó összegére.

Az eva hatálya alá tartozó vállalkozások (nemcsak egyéni vállalkozók, hanem cégek is) az évközi változások miatt dönthetnek úgy, hogy október 1-jei hatállyal kijelentkeznek az eva hatálya alól. Az Indexet az APEH úgy tájékoztatta: augusztus 14-ig mindössze 10 evás vállalkozás - 5 egyéni vállalkozó és 5 társas cég - lépett ki az evából.

Akik maradnak, az idei jövedelmük adóját kétféleképpen számolhatják ki. Az első módszer szerint az első háromnegyedévre eső eva alapját és az utána fizetendő adót a 2006. január 1-jén hatályos szabályok szerint, míg az október elsejétől megszerzett bevételre eső evaalapot és adót az október 1-jén hatályba lépett rendelkezései szerint állapítja meg. A második módszer szerint a teljes adóévben megszerzett bevétel alapján megállapított evaalap háromnegyede után 15 százalékos, egynegyede után 25 százalékos kulccsal állapítja meg adókötelezettségét.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.