Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Veres: 2 százalék alatti infláció 2006-ban

2005.06.29. 19:21
A kormány a jövő évre 2 százalék alatti éves átlagos inflációval számol, jelentette be Veres János pénzügyminiszter szerdán, a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón. A PM honlapján található jövedelem-kalkulátor megmutatja, mire lehet számítani.
"A jövő évre a jelenlegi információk szerint 2 százalékot el nem érő inflációval számolunk, ez alattival mindenképpen. Úgy is fogalmazhatnék, hogy optimális esetben ez akár a 0 százalékhoz közelebbi lehet, mint kettőhöz" - mondta Veres János.

A pénzügyi tárca vezetője az általános forgalmi adó legmagasabb kulcsának 5 százalékos, jövő év január elsejétől tervezett csökkentésével magyarázta a várható, "minden eddiginél alacsonyabb" 2006-os inflációt. Szavai szerint az áfcsökkentés 1,7 százalékkal csökkenti majd a fogyasztói árak emelkedését az eredetileg kalkulált mértékhez képest.

A kormány a nyár folyamán foglalkozik az adóváltozásokra vonatkozó törvényjavaslatok szövegezésével és a társadalmi partnerekkel történő egyeztetéssel. Az adójavaslatokat várhatóan augusztus 24-i ülésén véglegesíti a kabinet, és úgy nyújtja be őket az Országgyűlésnek, hogy már az első bizottsági héten napirendre kerülhessenek, mondta Veres János.

A pénzügyminiszter beszámolt a tárca honlapján elérhető jövedelem-kalkulátorról is. Ezzel kiszámítható, hogy a tervezett változások hogyan érintik az emberek jövedelmét. Az eredmény az illető bruttó jövedelméhez igazítva, a családtámogatási rendszer, valamint az adó- és a tb-rendszer módosulásait figyelembe véve jelenik meg.

Veres János elmondta: az áfacsökkentés 4 százalékkal csökkenő árakat is eredményez az érintett körben 2006. január elsejétől, és 20 százalékkal mérsékli a befizetendő forgalmi adó összegét.

Jövőre csökken az ára például a kávénak, a teának, az elektromos áramnak, az üzemanyagnak, az új lakásoknak és az építőipari szolgáltatásoknak, a tiszítószereknek, a tartós fogyasztási cikkeknek, a telefonos távközlési szolgáltatásoknak. Nem lesz viszont alacsonyabb a szeszesitalok, a cigaretta, a személygépkocsik, illetve a motorbiciklik ára, biztosított mindenkit a pénzügyminiszter

Kérdésre válaszolva közölte: a jövő évben várható bevételkiesés miatt nem lesz pótköltségvetés. Szólt arról is: egyelőre nem tartja időszerűnek azzal foglalkozni, hogy a várható, jelentős inflációcsökkenést hogy értékeli majd a nemzeti bank.

Az adóváltozásokkal összefüggésben Veres János leszögezte: a jövő évi költségvetés egészében a miniszterelnök által bejelentett megtakarítási mérték teljesülni fog.

A PM vezetője elmondta azt is, hogy az EKHO-ról a jövő héten tágyal a kormány, mértéke 35 százalék lesz. A kormány 50 milliárd forinttal emeli a maradványképzési kötelezettséget, és tartható lesz az idei 3,6 százalékos államháztartási hiány.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!