Natália
-3 °C
7 °C

Uniós döntésre vár a sztrádadíjrendelet

2005.12.12. 10:06
Az eurovignettával kapcsolatos december 12-i brüsszeli szabályozási döntés után születhet meg a 2006-os magyar autópályamatricák árát meghatározó rendelet, írta a Világgazdaság.
Ellentétben a korábbi évek gyakorlatával, az idén már októberben megszületett a döntés a jövő évi sztrádadíjakról, de a január 1-jétől hatályos matricaárakról szóló rendelet még mindig nem jelent meg. Ennek oka, hogy a jogszabállyal meg kell várni az eurovignettával kapcsolatos december 12-i brüsszeli szabályozási döntést, mondta a Világgazdaság érdeklődésére Tóth Judit, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szóvivője.

A tervek szerint ekkor emelik meg a 12 tonnánál nehezebb gépjárművek számára hazánkban ez évben bevezetett D4-es díjkategória egynapos változatának maximális árát nyolcról 11 euróra. Ennek a típusnak az árát a szaktárca 2006-ban a jelenlegi kétezer forintról 2750-re emeli, az erről szóló rendelet azonban nem előzheti meg az EU-döntést. Ez azonban a szóvivő szerint a jövő évi matricák árusításában nem okoz gondot.

Jövőre az említett D4-es kategória - döntően a nemzetközi tranzitforgalomban közlekedők által használt - egynapos matricája drágul a legnagyobb mértékben (37,5 százalék). A fuvarozók versenyképességének javítását figyelembe véve a nehéz-tehergépjárművek (D4-es kategória) heti, havi- és éves díja azonban csak 4-5,5 százalékkal emelkedik.

Átlagosan 9,75 százalékkal nőnek a sztrádadíjak 2006-ban. A szaktárca szerint a hálózat 14 százalékos idei bővülése a 2-3 százalékos infláció mellett 17 százalékos áremelést tenne indokolttá, de az áfa öt százalékpontos csökkentését figyelembe véve is 12 százalékos drágulás lenne indokolt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.