Auguszta
4 °C
22 °C

Még nem büntetik a bliccelőket a sztrádán

2003.02.21. 10:10
Továbbra sem kapnak csekket az M1-esen, illetve M3-ason lévő elektronikus figyelőrendszerekkel "rajtakapott" bliccelők. Arra csak a rendszer márciusra várható számítógépes utóellenőrzésének befejezését követően kerül sor. A díjszedés kontrolljának továbbfejlesztéséről kormány-előterjesztés készül.
Bár a jogi akadály elhárult, az M1-esen és az M3-ason a matricák ellenőrzésére két-két helyen felszerelt, összesen nyolc kamerától még mindig nem kell tartaniuk a bliccelőknek - tudtuk meg a Világgazdaság. Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. vezérigazgatója elmondta: a rendszer működik, de technikájának két százalékpontos hibahatára miatt számítógépes utóellenőrzést végeznek. A 40-50 millióba kerülő fejlesztés során arra kíváncsiak, mennyire pontosan olvassa le a rendszámokat a kamerás rendszer. A próbaüzem várhatóan márciusban fejeződik be, addig hiába dobja ki a rendszer a bliccelőket, csekket egyelőre nem kapnak.

A február 15-i adatok szerint az idén javult a matricavásárlási hajlandóság tavalyhoz képest. Éves matricából tavaly egész évben 130 ezer fogyott, február közepéig mintegy 93 ezret adtak el - az idén már e hónap közepéig közel 125 ezret. Több fogyott havimatricákból is, csak a tíznapos iránti igény csappant meg a bázishoz képest.

Az ellenőrzés továbbfejlesztéséről kormány-előterjesztés készül

Mindhárom díjas sztrádán (M1-es, M3-as, M7-es) három-három mobil csoport ellenőrzi rendszeresen a matricák meglétét. Az M1-esen és az M3-ason négy-négy fix elektronikus figyelőrendszer is van. Ezek kiépítéséről az Orbán-kormány a sztrádakapuk lebontásával egy időben, 2001-ben határozott. Ám hiába készült el tavaly a 320 millió forintos beruházás, a bliccelők kiszűrésével kapcsolatban jogi aggályok merültek fel.

A sztrádákat üzemeltető ÁAK számítógép-hálózatával összekötött kamerás rendszer (amely a Belügyminisztérium tulajdonában van) ugyan "kidobta" a matrica nélküli kocsik rendszámát, de az ÁAK-nak nem volt jogosultsága a rendszám alapján adatokat kérni a BM adatbázisából. Ezt az ombudsman is megerősítette. Ezért decemberben módosították a törvényt.

A díjszedés ellenőrzésének továbbfejlesztéséről kormány-előterjesztés készül. Ez arra is választ ad: ki és hogyan finanszírozza a rendszereket. Ami biztos: az új sztrádák költségeibe be kell épülnie a jövőbeli korszerű elektronikus felügyeleti és ellenőrzési rendszerek árának.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!