Piroska
-10 °C
1 °C

Ezermilliárdba kerül a sztrádaprogram

2003.11.17. 12:21
Három év alatt 636 kilométer gyorsforgalmi utat építene a kormány 1089 milliárd forintból, és ezt törvénybe is rögzíti. Az Országgyűlés kedden kezdi el a sztrádatörvény tárgyalását.
Kedden kezdi el a parlament a sztrádatörvény tárgyalását, mely jogszabályba foglalja, hogy 2007 végére összese 636 kilométer gyorsforgalmi útnak (autópályának és autóútnak) kell épülni. A ciklus végére, 2006 év végéig 431 kilométer autópályát és autóutat kell átadni a forgalomnak, 2007 végére pedig további 205 kilométert.

Elviselhető határidő

Bizottsági "nem" a javaslatra
Az Országgyűlés Idegenforgalmi Bizottsága ülésén a jelen levő ellenzéki többség elutasította a törvényjavaslat általános vitára bocsátását, bár a képviselők pártállástól függetlenül egyetértettek abban, hogy szükség van egy, a közúthálózat fejlesztését meghatározó törvényjavaslatra. A javaslat nyolc kormánypárti igen szavazatot kapott, öten nemmel szavaztak és öten tartózkodtak.

A törvény célja az előterjesztők szerint azoknak a feltételeknek a megteremtése, amelyek garanciát nyújthatnak arra, hogy a korábban vállalt, és ma is elengedhetetlen feladatokat most már valóban - és talán még "elviselhető" határidőn belül - teljesíteni tudják.

Az indoklás szerint az eltelt évek tapasztalatai bizonyították, hogy néhány területen még nem sikerült behozni a lemaradást az Európai Unióval szemben. Különösen éles a különbség az EU országainak infrastruktúrája, annak fejlettségi szintje, és a jelenlegi hazai helyzet között.

Elég a kormánydöntés

A törvényjavaslat alapján 2005-ben 327 milliárd, 2006-ban 347 milliárd, 2007-ben pedig 415 milliárd forintot kell a központi költségvetésből, uniós támogatásokból és magántőke bevonásával a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére fordítani.

A törvényjavaslat azt is lehetővé teszi, hogy a kormánynak ne kelljen kérnie az Országgyűlés felhatalmazását az 50 milliárd forintot elérő vagy azt meghaladó értékű, többéves fizetési kötelezettséggel járó szerződések megkötése előtt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.