Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Az MFB veszi át az áthidaló sztrádahitelt?

2006.08.08. 08:22
A Pénzügyminisztérium és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) között tárgyalások kezdődtek, hogy az MFB vegye át az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) kereskedelmi bankoktól tavaszszal felvett 90 milliárd forintos áthidaló hitelét – értesült a Világgazdaság.

Erre a tervezett kötvénykibocsátás elmaradása miatt van szükség. Az ÁAK az eredetileg tavaly novemberre tervezett, 2,1 milliárd euró összegű kötvénykibocsátás – amely a következő évek autópálya-építéseinek forrása lett volna – többszöri elodázása miatt a beruházások finanszírozására kényszerült az áthidaló hitel felvételére.

Ezt a társaság a szerződéskötés további késlekedése miatt a közelmúltban szeptemberig kénytelen volt meghosszabbítani. Ráadásul ennek a kölcsönnek a fedezete a kötvénykibocsátás volt, és ebből is csak szeptember végéig tudják finanszírozni a gyorsforgalmi utak előkészítését, tervezését, építtetését.

A dolog pikantériája, hogy az Állami Számvevőszék legutóbbi jelentése szerint az autópálya-építés finanszírozásával a költségvetési feladatellátás újból megjelent a banknál.

Ennek kapcsán az ÁSZ emlékeztet arra, hogy az M3-as autópálya-beruházás pénzügyi folyamatának ellenőrzéséről korábban készült jelentésében rögzítette, hogy a költségvetésen kívüli finanszírozási konstrukció miatt nem jelennek meg teljes körűen az államháztartás alrendszereiben a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésének forrásai, kiadásai, illetve az igénybe vett forrásbevonások konszolidált pénzügyi hatásai a mindenkori költségvetési törvényben.

Az MFB hitelállományának harmadát a Nemzeti Autópálya Zrt.-nek nyújtott kölcsönök tették ki, amelyeket az idén az állam átvállal. Az állami döntésű és fedezetű ügyletek tavaly év végén az MFB hitelállományának közel felét tették ki.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!