Előd
5 °C
11 °C

A magyar légiirányítók is sztrájkolnak 19-én

2002.06.14. 13:35
A magyar légiirányítók is csatlakoznak az európai légiforgalmi irányítók szakszervezeteinek június 19-re meghirdetett munkabeszüntetéséhez, amennyiben az Európai Unió nem fogadja el a gazdasági versenyhelyzet lehetőségének kiiktatására tett érdekképviseleti javaslatot, az egységes európai légtérrel kapcsolatos jogszabály-tervezetből.
Balgh Csongor a Légiforgalmi Irányítók Független Szakszervezete (LIFSZ) az Index kérdésére elmondta: az új európai jogszabály lehetővé tenné, hogy a légiirányításba magáncégek is beszálljanak, és így elképzelhető, hogy bizonyos esetekben a biztonság helyett a hatékonyság vagy a költségcsökkentés válna a legfontosabb szemponttá, ami a szakszervezetek szerint ezen a területen megengedhetetlen. A szakszervezetek a sztrájkkal azt szeretnék elérni, hogy a törvényalkotás során az ő véleményüket is hallgassák meg.

Nem csak szolidaritás

Balogh elmondta: azért csatlakoztak a sztrájkhoz, mert a LIFSZ is tagja a munkabeszüntetést meghirdető ATC EUC-nek. "Magyarország nemsokára az belép az EU-ba, ezért nekünk sem mindegy, hogy ott milyen jogszabályok születnek" - tette hozzá.

Nem lesz komoly fennakadás

Szolidaritási sztrájkjuk miatt szerdán 19.30 és 21.30 óra között fennakadások várhatók a Ferihegyi repülőtér forgalmában - közölte az MTI. A Budapest Airport tájékoztatása szerint a demonstráció nem okoz jelentős fennakadást a forgalomban, összesen 13 érkező és 14 induló járatot érint. Hozzáteszik: a minimális szolgáltatásról szóló megállapodás alapján óránként nyolc légi jármű irányítása lehetséges.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!