Hajnalban megállt az ország

2007.11.21. 09:21

Fontosabb részletek
  • A Liga kezdeményezésére 20 szakszervezet hirdetett sztrájkot szerdára; a társadalombiztosítás átalakítása és a vasúti szárnyvonalak bezárása ellen tüntetnek
  • Hajnali 2 és 4 között volt az első munkabeszüntetés, a Ferihegyi reptéri dolgozók sztrájkoltak
  • Reggel hatkor leállt a vasúti forgalom és két megyében a buszközlekedés is
  • A Volán-sztrájk és a GYSEV sztrájkja nyolckor véget ért
  • Több száz iskolában sztrájkolnak 1-6 órát a pedagógusok, akik a gyerekfelügyeletet megoldották
  • A nap során négy erőműben tartanak kétórás sztrájkot
  • Nyolctól tízig beszüntették a munkát a veszprémi kórházban is

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A 7-es főút 202-es és 203-as kilométerszelvénye között szerda reggel hét óra után félpályás útlezárás kezdődött, amelyet a Nagykanizsaiak a Nemzetért Hagyományőrző Egyesület hirdetett meg a Liga Szakszervezetek országos sztrájkja melletti szolidaritásként. A közúti forgalomban csak néhány perces várakozásra kell számítani. A 7-es főúton, Nagykanizsától néhány kilométerre keletre, a nagyrécsei kereszteződésnél, nyolc autóval állták el a Budapest felé vezető oldalt a tiltakozók. A kocsikon összefogást hirdető táblák és árpádsávos zászlók vannak. A forgalmat rendőrök irányítják, az erre közlekedőknek csak néhány percet kell várakozniuk mindkét irányba. (MTI)
    Félpályás útlezárást tart a Nagykanizsaiak a Nemzetért Hagyományőrző Egyesület
  • A MÁV a vasutassztrájk befejezését követően, 12 óra után kiemelt feladatként kezeli az elővárosi vonatközlekedés helyreállítását, továbbá a nemzetközi és IC vonatok közlekedésének beindítását. A vasúttársaság szerdai közleménye szerint a vasúti közlekedés a csütörtök hajnali órákra normalizálódhat. A forgalomirányítók úgy szervezik a vonatközlekedést – főként az elővárosi forgalomban –, hogy a 12 óra után menetrend szerint közlekedő vonatok induljanak. Vagyis a munkabeszüntetés ideje alatti mintegy 1300 vonat szerdán kimarad a menetrendből.
  • Nem volt számottevően több utas, ezért nem indított egyetlen mentesítő járatot sem a Borsod Volán szerdán a reggeli csúcs idején, közölte a cég PR menedzsere. Ujj Zsuzsanna hozzátette: az előző vasutassztrájkok idején is ez volt a tapasztalat. Tíz autóbusz-vonalon 18 mentesítő busz áll készenlétben, amelyek bármikor bevethetők. A cégnél délután 1-kor összesítik a nap tapasztalatait. (FH)
  • Szentlőrincen, Fonyódon, Sásdon, Godisán, Pécsbánya-rendezőn, Csurgón és Szakályhőgyészen leváltották a forgalmi szolgálattevőket, Kaposváron pedig a váltókezelőt. Vonatok azonban így se közlekednek, mivel a fékpróbát a lövészárokban tevékenykedő derék kocsivizsgálóink nem végzik el, ráadásul, a jegyvizsgálók is sztrájkolnak. (vdszsz.hu)
  • Eredményes volt a szerda reggeli kétórás sztrájk a Vasi Volán Zrt.-nél, a járatok kétharmada nem indult el, de a társasággal kötött megállapodást a még elégséges szolgáltatásról betartották. Németh Károly, a Vas Megyei Közúti Közlekedési Független Szakszervezet elnöke azt mondta: az elindított járatokon is nagyon kevés volt az utas, az emberek valószínűleg egyénileg oldották meg közlekedésüket a sztrájk ideje alatt. Németh Károly szerint máris mutatkoznak az eredmények hiszen a szaktárca kész felülvizsgálni az autóbuszvezetők nyugdíjazásának tervezett megváltoztatását, szavai szerint erről a tárgyalások hamarosan megkezdődnek. (MTI)
  • Három járat kivételével egyetlen busz sem közlekedett Békésben - összegezte a szerdán reggel megtartott kétórás sztrájkot a Körös Volánnál működő Békés Megyei Közlekedési Szakszervezet vezetője. Hoffmann Antal elmondta: a reggeli sztrájk konfliktusok nélkül zajlott le, és nyolc órakor mind a helyi, mind a helyközi járatok elindultak. A három nem sztrájkoló buszvezető Békéscsabáról indult, de a szakszervezet tudomása szerint a buszok üresen közlekedtek, mert az utasok tudták, hogy ebben az időszakban sztrájkolnak a Volán dolgozói. (MTI)
  • Dunaújvárosban arra utasítottak két raktárnokot, hogy egy tehervonatnál végezzenek munkát, anélkül, hogy a sztrájkoló forgalmi szolgálattevő erre engedélyt adott volna. Ezzel a szakszervezet szerint életveszélynek tették ki őket, mert a sztrájk végéhez közeledve az esetleg tolató szerelvények elgázolhatják őket. (vdszsz.hu)
  • Kisújszállásról elment ugyan egy tehervonat Püspökladányig, de onnan már nem mehetett tovább, mert a sápi forgalmi szolgálattevő sztrájkolt, és nem fogadta a szerelvényt. A püspökladányi sztrájkoló tolatásvezetők is megmutatták erejüket, mivel nem foglalkoztak a vonattal. (vdszsz.hu)
  • Csatlakozott a szerdai, a Liga Szakszervezetek által meghirdetett sztrájkhoz a Színházi Műszaki Dolgozók Szakszervezetének a Győri Nemzeti Színházban működő csoportja. Reggel 8 és 9 óra között díszítők, kellékesek, világosítók, hangosítók, asztalosok és lakatosok több mint 70-en nem vették fel a munkát. A győri színházban tevékenykedő országos elnöke, Szakács Szabolcs azt mondta: 9 óra után elkezdték a készülődést a délelőtti előadásra. Nem az alkotómunka megbénítása volt a céljuk az egyórás sztrájkkal, hanem a tiltakozás kifejezése a nyugdíjrendszer és az egészségbiztosítási rendszer átalakítása ellen. (MTI)
  • Így küzdöttek a Keletiben a szárnyvonalakért.


  • A sztrájkot hirdető szakszervezetekkel való szolidaritás jegyében három helyen tartanak félpályás útlezárásos demonstrációt szerdán Hajdú-Bihar megyében. A kora reggeli órákban Debrecen belvárosából mintegy 20 személykocsi indult két demonstrációs helyszínre a 47-es számú főút, illetve a 4-es számú főközlekedési út debreceni bevezető szakaszára. Ugyancsak a 4-es számú főúton, Téglás térségében, 8 óra és déli 12 óra közötti időszakra terveztek forgalomlassító demonstrációt. (MTI)
  • Elképzelhető, hogy 12 óra után még egy óráig nem indul és nem is érkezik vonat, mivel a mozdonyvezetőknek lejárt a munkaideje, és váltótársuk a sztrájk miatt még az ország ellentétes pontján tartózkodik. (vdszsz.hu)
  • A Déliben az utastájékoztató tábla szerint 12 órakor egyetlen gyorsvonat indul, ami a vasút tervei szerint Szombathelyre közlekedik majd. A Nyugati pályaudvaron nem írtak ki sem induló, sem érkező vonatot. Szegedről Budapestre 12:40-kor indul IC-vel kombinált gyorsvonat, Békéscsaba felé 13:03-kor indul szerelvény az alföldi városból. Békéscsabáról Budapest felé 12 óra után néhány perccel indul a MÁV elképzelései szerint az Arad gyorsvonat, ugyaninnen pedig 12:30-kor Szegedre közlekedne az első gyorsvonat. (vdszsz.hu)
  • Egyelőre tájékozódnunk kell, a reggeli adatokból még nem derül ki, hogy mennyire kiterjedt, mekkora az ereje a szerda reggel Magyarországon kezdődött sztrájknak - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő a magyar kormányfőt baltikumi látogatására elkísérő újságírókkal. Viszont egész biztosnak tűnik, hogy a legnagyobb szakszervezeti szövetségek nem csatlakoztak a sztrájkhoz, és jelezték, hogy a szerda estére tervezett demonstrációtól is távol maradnak. Daróczi Dávid elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő aktív szerepet vállalt a vasutas-szakszervezetek és a kormány képviselői között kedden folytatott tárgyalásokban. (MTI)
  • A Vegyipari Munkavállalók Független Szakszervezete csatlakozott a Liga által meghirdetett demonstrációhoz, ezért szerda reggel 9-től 11 óráig félpályás útlezárást tartanak Borsodban, a 26-os számú főúton, a kazincbarcikai vegyipari társaság szomszédságában. A Miskolc felé vezető útszakaszon 37 autó rendőri felvezetéssel sorakozott fel. A főút nagy személy- és kamionforgalma miatt gyorsan feltorlódott a sor, a szabad félpályán irányítással, váltakozva ugyan, de akadálytalanul haladt a forgalom. (MTI)
  • Vita alakult ki az MSZP és a Fidesz között a tervezett vasútvonal-megszűntetések miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: a szocialisták térségi szervezete szerint elfogadható, hogy a következő hónapokban egyeztetéseken és a gyakorlati tapasztalatok alapján dől el az érintett MÁV-szakaszok sorsa, az ellenzéki párt nyírségi vezetői viszont ragaszkodnak a vonatokhoz, s "porhintésnek" tarják a további vizsgálódást. (MTI)
  • A két és félmillió tagot számláló Európai Szállítási Dolgozók (ETF) és tagszervezetei üdvözlik a tervezett vonalbezárások elleni küzdelmet. A Brüsszelből küldött levél szerint a vonalbezárások nemcsak a magyar vasúti dolgozókat és munkáját érinti, hanem az adott vonalak mentén élő lakosság számára biztosított közszolgáltatást is. (vdszsz.hu)
  • A MÁV elkészítette a tervet a délelőtti sztrájk utáni vonatközlekedés helyreállítására. Eszerint Budapestről csak olyan elővárosi vonatok indulnak majd, amelyek minden állomáson megállnak. Nem lesznek tehát külön személyvonatok és zónázó vonatok, hogy így elkerüljék a vonalak zsúfoltságát. A forgalomirányítók úgy szervezik a közlekedést, hogy délben a 11 óra 50 perckor menetrend szerint induló járatok menjenek ki először a pályaudvarokról. A sztrájk miatt 1300 vonat teljesen kimarad a menetrendből – közölte a vasúttársaság. (FH)
  • A térségi vasutak szervezése csak az érintett önkormányzatok közreműködésével lehetséges – hangoztatta a legnagyobb önkormányzati érdekképviselet szerdai közleményében. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) arra hívta fel Kóka János közlekedési miniszter figyelmét, hogy a vasúti szárnyvonalak ügyében az érdemi párbeszéd elmaradt. (MTI)
  • Nemrég véget ért Mátészalkán a vasútállomás épülete előtt megtartott kétórás demonstráció, melyen több mint százan demonstráltak a VDSzSz Szolidaritás követelései mellett. (vdszsz.hu)

  • A sztrájkot hirdető szakszervezetekkel való szolidaritás jegyében félpályás útlezárásos demonstrációt tartanak szerdán a magukat nyíregyházi, Kossuth téri tüntetőknek nevezők a 41-es számú főút Oros és Napkor közötti szakaszán. A Nyíregyháza-Beregsurány közötti útrészen egy traktor és 13 személygépkocsi lassítja a forgalmat délután 15.00 óráig; az arra közlekedők haladását rendőrök segítik, a demonstráció miatt nincs fennakadás a főúton. (MTI)
  • Az egészségügyi intézmények közül szerdán csak a veszprémi Csolnoky Ferenc Megyei Kórházban volt sztájk. A 8-tól 10 óráig tartó munkabeszüntetés után délelőtt helyreállt a gyógyítási rend az intézményben. A kórház 1500 dolgozója közül 401 sztrájkolt . A sürgősségi betegellátást és az intenzív osztályt nem érintette a sztrájk.
  • Félpályás útlezárással csatlakozott a szerdai országos tiltakozó akcióhoz a 84-es főút Kópháza-Nagycenk közötti szakaszán a Civilek a Nemzetért Mozgalom soproni közössége. A kétórás demonstráción összesen 14 jármű sorakozott fel, a nemzetiszínű zászlókkal fellobogózott autókban általában két demonstráló érkezett a szolidaritási akcióra. (MTI)
  • "Összehangolt szabotázsakció" történt szerdára virradóra a francia vasúthálózaton a vasúttársaság (SNCF) vezetőségnek tájékoztatása szerint, miközben továbbra is jelentősek a fennakadások a francia tömegközeledésben az állami vállalatok kedvezményes nyugdíjrendszerének megszüntetése ellen nyolcadik napja tartó sztrájk miatt. A Párizsból induló négy TGV-szuperexpressz vonalon történt szándékos gyújtogatások következtében az elektromos vezetékekben keletkeztek károk. A sztrájk ellenére is közlekedő vonatok több órás késéssel indulnak. (MTI)
  • Szerdán délben befejeződött a VDSZSZ és a VSZ hatórás munkabeszüntetése. Az 1999 óta legsúlyosabb vasúti sztrájk nyomán csütörtök reggelre állhat helyre a rend a vasúti közlekedésben. Gaskó István, a VDSZSZ elnöke és Simon Dezső, a VSZ elnöke sikeresnek értékelte a hatórás sztrájkot.
    Csúcsforgalom az M7-es autópálya fővárosi bevezető szakaszán
  • Az utasok szívnak, a vasúti közlekedésben holnap is súlyos zavarok várhatóak – prognosztizálja a VDSZSZ honlapja. A szakszervezet szerint azért, mert a MÁV Start miatt nem tudtak megállapodni a még elégséges szolgáltatásokról, a vasúttársaság ugyanis túl sok, 300 vonat közlekedtetését kérte. A VDSZSZ szerint a holnapi zavarokért is a MÁV Startot terheli felelősség.
  • A torlódások elkerülése érdekében az elővárosi betétjáratok nem járnak, a zónázó elővárosi vonatok minden állomáson megállnak – közölte a MÁV-Start. A vasúttársaság szerint kiemelt feladat az elővárosi vonatközlekedés helyreállítása, továbbá a nemzetközi és IC vonatok közlekedése elsőbbséget élvez.
  • Aki az Elvirából akar tájékozódni a vasúti menetrendről, ne tegye, legalábbis ma ne. Az online menetrend nem tájékoztat a sztrájkról, a mai vonatokat minden különösebb megjegyzés nélkül tüntették fel.
  • A Déli pályaudvarról dél után néhány perce elindult az első, Szombathely felé tartó vonat. A pályaudvaron egyébként mindenkit tájékoztatnak a késésekről, de telefonon is lehet érdeklődni a 06 40 494949-es számon a késésekről. (FH)