Piroska
-10 °C
1 °C

A sztrádafejlesztés húzza az építőipart

2005.07.21. 09:07
Egy év alatt tíz százalékkal erősödött a szektor, autópálya-építésre harmadával többet fordítottak idén.
Az építőipari termelés volumene 2005 májusában kiigazítatlan adatok szerint 10,9 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 9,6 százalékkal nőtt 2004 májusához képest - derül ki a KSH jelentéséből. A termelés az év első öt hónapjában 13,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Harmadával több

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény építése májusban 22,1 százalékkal, évkezdettől 22,5 százalékkal emelkedett. A növekedés továbbra is elsősorban az idén út- és autópálya-építési munkáknak köszönhető. Ezt jelzi az is, hogy a május végi szerződésállomány 35,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, míg az egyéb építmények esetében - ahová az útépítések is tartoznak - 42,9 százalékos volt a növekmény.

A boom lecsengésére utaló jel ugyanakkor, hogy az idén májusban kötött szerződések volumene 16,8 százalékkal maradt el a tavalyi kiugróan magas értéktől. Az év első öt hónapjában így az építőipari vállalkozások összesen 11,7 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

A friss adatok összességében kedvező képén csak a havi változás ront: májusban a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 3,1 százalékkal volt kisebb, mint egy hónappal korábban.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!