Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Támadás várható a forint ellen

2005.06.20. 11:06
Túlértékeltek a kelet-európai valuták, ráadásul az EU-válság is veszélyt jelenthet az árfolyamra. Adam S. Posen amerikai közgazdász szerint spekuláció célpontja lehet a forint.

Egy amerikai közgazdász szerint az EU-s válság veszélyt jelent a kelet-európai valutákra, közöttük a forintra nézve. Adam S. Posen, a washingtoni nemzetközi gazdasági intézet professzora a Kurier című bécsi napilap hétfői számában megjelent interjújában úgy vélte, hogy az EU súlyos politikai válsága nyomást gyakorolhat az új uniós tagországok fizetőeszközeire. A szakértő szerint valószínűtlenek az euró elleni támadások, ám a kelet-európai valuták spekulációk célpontjai lehetnek.

Célpont vagyunk

Posen emlékeztetett arra, hogy a befektetők - a spekulánsoktól indíttatva - már 1992-ben is kivonták pénzüket a gazdaságilag nehéz helyzetbe került országokból, ami megrengette az európai valutarendszert. Akkor a maastrichti szerződés dán elutasítása, valamint az unió jövőjével kapcsolatos aggodalom volt a kiváltó ok.

A professzor szerint Kelet-Európa több országában is azért lehetséges a valutaválság, mert ezek a valuták túlértékeltek. Kiegészítő kockázatot jelent az EU-ban a politikai szélcsend, az ezeknek az országoknak szánt regionális támogatások lehetséges lecsupaszítása, valamint az euró bevezetésének kényszerű előkészítése.

Posen úgy fogalmazott, hogy Magyarországot tartja a legvalószínűbb célpontnak, mert gazdasága a leginstabilabb, valutája alkalmasint a leginkább túlértékelt és bankrendszere a legkevésbé integrált. Szerinte nem csak egyes "gazfickók" hajtanák végre a támadást. Kifejtette, hogy ha Magyarországon problémák adódnak, a különféle befektetők - nem utolsósorban a magyarok is - ki fogják vonni pénzüket a gazdaságból. Kijelentette, egyébiránt pozitív meglepetéssel fogadta, hogy az EU-alkotmány franciaországi és hollandiai népszavazási kudarca után Magyarországot, de Bulgáriát és Romániát is megkímélték a valutatámadásoktól. Véleménye szerint sajnos Törökország is fenyegetett, jóllehet az ankarai kormánya az utóbbi években nagyon jó gazdaságpolitikát követ.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.