Szabina
5 °C
11 °C

Megszűnhet a tanulóbérlet?

2004.03.24. 09:28
Az állam egy törvénytervezetben megvonná a kedvezményes és teljes árú jegyek közti ártámogatást a helyi buszjáratoktól. Szakmai körökben sok milliárdra becsülik a bevételkiesést.
Kifogásolják az érintett szervezetek az autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállításról szóló, a gazdasági és közlekedési tárca által előkészített törvény tervezetének parlamentnek benyújtott változatát. Az eltér ugyanis az általuk véleményezettől.

Bevételkiesés

A módosítás nemcsak az önkormányzatoknak a helyi személyszállítás ellátásához szükséges kiegészítő normatív támogatását - és így mint lehetséges finanszírozási forrást - veszi ki a tervezetből, de azt az állami elkötelezettséget is, ami a helyi szolgáltatók számára garantálja az állam által nyújtott utazási kedvezmények miatt keletkező bevételkiesés ellentételezését.

Az állam a kedvezményesen utazók díját teljes árúra egészíti ki a szolgáltatóknak. Ezt azonban a tervezet alapján az érintettek nem érzik biztosítottnak. Szakértők szerint a helyi menetrend szerinti buszközlekedés árkiegészítése sok milliárd forintban mérhető évente. Ennek megszüntetése főleg a Budapesti Közlekedési Vállalatot (BKV Rt.), illetve a Volán-társaságokat s a többségi önkormányzati cégeket érinti.

Színvonalcsökkenés

Szakmai körökben aggályosnak tartják az állami árkiegészítési rendszer esetleges megszüntetését a helyi személyszállításban, hiszen az az állam által elrendelt kedvezményeket érintené. Úgy vélik, hogy a helyi közúti közszolgáltatás legalább szinten tartásához elengedhetetlen lenne mindkét - a törvénytervezet korábbi változatában szerepeltetett normatív támogatás, illetve a kedvezmények miatti árkiegészítés - finanszírozási forrásának megléte.

Ha azonban a helyi feladatok normatív állami támogatásának fedezete a jövő évi költségvetésben nem is biztosítható (ami szakértők szerint a szolgáltatás jelentős mennyiségi és minőségi színvonalcsökkenésével jár), az érintett szervezetek akkor is szükségesnek tartják a vonatkozó passzusnak az általuk véleményezett törvényjavaslat szerinti visszaállítását. Ez azt jelenti, hogy a menetrend szerinti helyközi közszolgáltatókhoz hasonlóan a helyieknek is ellentételezze az állam az általa nyújtott utazási kedvezmények miatti bevételkiesést.

A Világgazdaság információi szerint a visszamódosítást szorgalmazva hat szervezet közösen fordult az Országgyűlés elnökéhez, a parlamenti pártok frakcióvezetőihez, valamint az ügyben illetékes négy országgyűlési bizottság vezetőjéhez.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.