Előd
5 °C
12 °C

Jövőre öt százalékkal csökken a táppénz

2003.10.15. 16:43
A táppénz 5 százalékos mérséklése szerepel a jövő évi költségvetés tervezetében - erősítette meg Csák Csongor, a Pénzügyminisztérium szóvivője. Az április elsejétől tervezett változtatást a rendszer igazságosabbá tétele és finanszírozhatóságának biztosítása indokolja.
A jelenlegi szabályok a legalább kétéves járulékfizetés esetén a kereset 70 százalékát vették figyelembe a táppénz kiszámításakor. A javaslat ezt a mértéket 65 százalékra csökkenti, miközben a rövidebb idejű biztosításra érvényes 60 százalékon nem változtat.

Gyakori az indokolatlan igény

"A jelenlegi rendszerben gyakori az indokolatlan vagy jogtalan táppénz igény" - mondta. Hozzátette, hogy az elmúlt években elképesztő mértékben nőtt a költségvetés táppénzkiadása, amit, mint mondta, a lakosság egészségi állapotának alakulása nem indokol.

A rendszer igazságosabbá tétele érdekében a biztosítási jogviszony megszűnése után a jelenleg érvényes 180 nap helyett csak 30 napra járna a táppénz, amennyiben a biztosítási jogviszony nem változik, keresőképtelenség estén a jogosultság továbbra is egy évig áll fenn.

Az idei költségvetés 85,6 milliárd forintot tervezett táppénz kifizetésre, ám ez az összeg várhatóan megközelíti majd a 100 milliárd forintot. Jövőre a tárca 97,7 milliárd forintos táppénzkiadással számol.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.